Fallet gäller den kirurg som valde att slå larm om missförhållandena på en privatklinik i Mellansverige. Den kvinnliga kirurgen menade att en manlig narkosläkarkollega både visade på bristande kompetens och hade kommunikationssvårigheter. Efter att kirurgen skrivit ett stort antal avvikelserapporter angående kollegan, menar hon att hon utsattes för repressalier, där hon blev bortplockad från operationsbordet och i stället bara fick ta emot mottagningsbesök.
Arbetsgivarsidan har en annan syn på det som har hänt och när parterna möttes i tingsrätten förlorade kirurgen målet. Tingsrätten ansåg att omplaceringen hade helt andra orsaker än läkarens avvikelserapportering. Den ansåg inte att varje rapportering om brister var tillräckligt allvarliga, däremot klargjorde tingsrättens dom att avvikelserapporter inom sjukvården kan omfattas av skyddet i visselblåsarlagen.
Kirurgen begär nu prövningstillstånd i Arbetsdomstolen. Om det beviljas kommer domstolen att pröva sakfrågan. Läkarförbundet, som stödjer läkaren, skriver i ett pressmeddelande att samtliga avvikelserapporter tillsammans innebär en visselblåsning av ett allvarligt missförhållande och att man anser att tingsrätten har »graderat avvikelserna på ett sätt som inte har stöd i lagen«.
– Vi menar att domstolen har gjort en felaktig bedömning av rättsläget. Vår förhoppning är nu att Arbetsdomstolen ska pröva ärendet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund i pressmeddelandet.
Läs också:
Visselblåsarlagen prövas i rätten för första gången – läkares larm i fokus
Visselblåsarlagen prövad för första gången – läkare förlorade målet
»Visselblåsarlagen nästan helt tandlös« efter första domen
(uppdaterad 2023-12-13)