För att avlasta sjukvården och få friskare invånare startade Region Jämtland Härjedalen 2018 ett pilotprojekt för digital egenvård där en av regionens kommuner skulle ingå. De boende i kommunen skulle kunna mäta bland annat blodtryck och vikt hemifrån och ha kontakt med vården. Under testomgången arbetade regionen tätt samman med ett externt företag. När regionen, drygt ett år efter att pilotprojektet dragits i gång, skulle implementera digital egenvård i hela regionen stod upphandlingen mellan två företag. Företaget som varit med under pilotprojektet vann, skriver Östersunds-Posten.
Flera anställda inom regionen valde då att tillsammans slå larm och i en skrivelse menade de att upphandlingen stod i konflikt med lagstiftningen kring lagen om offentlig upphandling, patientdatalagen, hälso- och sjukvårdslagen och offentlighets- och sekretesslagen. Trots detta skrevs avtal mellan regionen och företaget. Ett avtal som sedan dess har förlängts två gånger, enligt Östersunds-Posten.
Senast i somras skrevs ett nytt ettårsavtal med företaget, genom en direktupphandling. Detta trots att en anställd varnat om att det skulle kunna vara en otillåten direktupphandling.
Direktupphandlingen blev överklagad och kammarrätten i Sundsvall beslutade att avtalet inte fick fullföljas i avvaktan på juridisk prövning. I det interimistiska beslutet skriver man bland annat: »Avtalet (har) med hög sannolikhet tillkommit genom en otillåten direktupphandling och vid den slutliga prövningen kommer att förklaras ogiltigt«, enligt Östersunds-Posten.
Avtalet, som nu är fryst, gick ut i oktober. Kammarrättens beslut kom i mitten på november. Onsdagen den 6 december lämnade Region Jämtland Härjedalen in en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.