Tidigare i år kunde Läkartidningen berätta att EU siktade på att ha det så kallade hälsodataområdet klart till sommaren 2024, innan man går in i en ny mandatperiod. Hälsodataområdet (engelska: health data space) är tänkt att få stor betydelse för forskning, innovation, precisionsmedicin, artificiell intelligens och annat som behöver större mängder data. För EU:s del finns också en annan aspekt: i framtiden kommer vi sannolikt att få se andra dataområden, inte bara det för hälso- och sjukvård. På så sätt bryter hälsodataområdet ny mark.
För att en lag ska bli verklighet i EU ska ett förslag från kommissionen gå igenom både rådet och parlamentet. Det är de två kammare som EU:s organisation bygger på, till skillnad från exempelvis Sveriges riksdag som har en kammare. Och det som hänt nu är att medlemsländerna i Europeiska unionens råd har förhandlat och kommit överens om ett förslag som majoriteten ställer sig bakom.
Nu är rådet redo för att inleda förhandlingar med den andra kammaren, parlamentet. Tillsammans ska rådet och parlamentet komma fram till en preliminär överenskommelse om förordning. Men först ska parlamentet komma fram till sin ståndpunkt, och den väntas vara klar 13 december.
I rådets behandling av frågan har man utvecklat några områden från kommissionens förslag. Rådet trycker exempelvis på att patienter i EU ska ha tydlig rätt att välja att inte delta i systemet för datadelning. Rådet vill också se att medlemsländernas roll i styrelsen för hälsodataområdet ökar, samt att ländernas respektive e-hälsomyndigheter offentliggör verksamhetsrapporter vartannat år. Rådet föreslår också att tillämpningen av förordningen fördröjts två år.
Rådets mandat för förhandling med parlamentet finns på Europiska rådets webbplats.
Läs även:
EU:s plan för delade data kan vara klar inom ett år
Smer kritiskt till förslag om område för hälsodata i Europeiska unionen
Sverige välkomnar förslag om hälsodata över EU-gränserna
Reflexion: Delade hälsodata i EU – för en bättre sjukvård
(uppdaterad 2023-12-15)