I dag har staten och regionerna små möjligheter att förhindra att läkemedel förskrivs till fel personer eller i fel syfte – något som utsätter patienter för fara och kostar mycket pengar. Det slår Riksrevisionen fast efter att ha granskat statens styrning och tillsyn av läkemedelsförskrivningen.
Enligt myndigheten beror bristerna bland annat på att ansvariga myndigheter saknar förutsättningar för en effektiv tillsyn.
Ett stort problem är att Ivo inte kan använda befintliga registeruppgifter för att söka efter läkare som på felaktiga grunder skrivit ut exempelvis narkotikaklassade läkemedel. Enligt riksrevisor Helena Lindberg innebär det i praktiken en stor risk för att allvarliga missförhållanden aldrig upptäcks.
– Regionerna varnar för att detta utnyttjas av den organiserade brottsligheten, säger hon i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen vill nu att Ivo ska få möjlighet att använda de aktuella uppgifterna.
Något annat som är svårt att sätta stopp för är när läkemedel felaktigt förskrivs inom förmånen, då skattebetalarna till stor del står för notan. Som exempel på vad det kan handla om nämner Riksrevisionen diabetesläkemedel som används för viktnedgång, potensmedel och tillväxthormon för kroppsbyggare.
Här är problemet framför allt att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, inte har tillgång till de uppgifter som behövs, till exempel journaler, för att bedriva en effektiv tillsyn.
Situationen förvärras enligt Riksrevisionen av de långa handläggningstiderna hos Ivo och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Här rekommenderas regeringen att titta närmare på möjligheten för HSAN att korta handläggningstiderna – eller att ge Ivo möjlighet att dra in en läkares legitimation redan under pågående tillsyn.
Ytterligare ett problem är att regioner i dag inte kan sätta stopp för vårdgivare som inte sköter sig, genom att dra in den arbetsplatskod som behövs för att förskriva läkemedel inom ramen för läkemedelsförmånen.
I de flesta fall har Socialstyrelsen rivit upp regionernas beslut eftersom de stått i strid med förvaltningslagen.
Så sent som i slutet av oktober efterlyste Magnus Thyberg, avdelningschef Kunskapsutveckling i Region Stockholm, en översyn av lagstiftningen här i Läkartidningen. Nu uppmanar Riksrevisionen regeringen att utreda hur felaktig användning av läkemedelssubventioner kan hindras och hur regionerna kan ersättas för felaktiga utbetalningar. Myndigheten vill dessutom att reglerna för tilldelning och indragning av arbetsplatskoder ska förtydligas.