– Prioriteringsperspektivet är oerhört viktigt att ha med sig vid digitaliseringen i hälso- och sjukvården. Vi har ett växande gap mellan vårdbehov och resurser, och prioriteringsplattformen är det som ska vägleda oss vid prioriteringar i hälso- och sjukvården, oberoende av driftsform, ersättningssystem och teknologi, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapet (SLS), i ett pressmeddelande.
Prioriteringsplattformen eller den etiska plattformen, det vill säga människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen, ska även följas hierarkiskt, påpekar SLS. De anser att det finns formuleringar i utredningen som kan öppna för andra tolkningar, där principerna likställs. Är det inte tydligt så riskerar lindriga vårdbehov hos ett stort antal individer gå före patienter med svåra vårdbehov, skriver SLS.
Vårdbehov måste gå före efterfrågan, och därför är det viktigt att teknik anpassas så att även de svagaste individerna kan identifieras, skriver SLS. Tekniken behöver dessutom anpassas för att underlätta kontinuitet även om man vårdas av olika vårdgivare.
En fråga som har debatterats livligt är vem som ska stå för avgifterna vid digitala besök i andra regioner. Där ställer sig SLS bakom utredningens förslag att hemregionen inte är skyldig att ersätta kostnaderna om kontakten inte har föregåtts av en behov- och lämplighetsbedömning, men understryker att den bedömningen bör göras i harmoni med prioriteringsplattformen. Däremot anser SLS, liksom Svensk förening för allmänmedicin, att det är hemregionen som ska göra bedömningen och inte regionen som ger vården, vilket utredningen föreslår.
Implementeringen av digital teknologi kan påskyndas inom områden såsom dermatologi, där det finns erfarenheter av positiva effekter, men man bör invänta utvärderingar av evidens och erfarenhet inom områden med ett mer osäkert kunskapsläge, skriver SLS.
Läs även:
SLF: Prövning för digital vård behöver vara enhetlig i landet
Sfam kritiserar utredning om digital vård: »Frångår behovsprincipen«
Utredning vill se nya regler för ersättning för digital distansvård