Den ökande smittan har gjort att en majoritet av regionerna skärpt reglerna kring munskydd i vården, enligt enkäten från Sveriges Radios Vetenskapsradion, som samtliga regioner fått. 14 har infört hårdare regler för vård- och omsorgspersonal, medan bara 3 regioner svarar att det saknas rekommendationer om munskydd.

I vissa regioner gäller kraven bara avdelningar med särskilt sårbara patienter. Men i Blekinge har all sjukhuspersonal som arbetar nära patienter på sig sina masker.

– Det är fortfarande en potentiellt allvarlig sjukdom för de personer som är så pass sjuka att de behöver inneliggande vård. Det är ofta gamla människor som inte ska behöva bli smittade, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge, till radion.

I Norrbotten vill man däremot inte ha skärpta regler kring munskydd. Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, påpekar att man knappt ser någon smitta alls i vården, trots en kraftig spridning i samhället i stort. I stället fokuserar man på basala hygienrutiner och att personal inte ska till jobbet om de är sjuka.

– Det är ganska jobbigt att jobba med munskydd hela dagarna. Det är viktigt att vår personal lägger energi på att sköta de basala hygienrutinerna i stället.