Den 6 december presenterade ministerrådet i EU sin ståndpunkt när det gäller ett framtida så kallat hälsodataområde i unionen. Rådet tryckte exempelvis på att patienter i EU ska ha tydlig rätt att välja att inte delta i systemet för datadelning. Rådet ville också se att medlemsländernas roll i styrelsen för hälsodataområdet ökar, samt att ländernas respektive e-hälsomyndigheter offentliggör verksamhetsrapporter vartannat år.
Rådet föreslog också att tillämpningen av förordningen förlängs två år. Det är något som Europaparlamentet inte är förtjust i. När parlamentet presenterade sitt motförslag den 13 december, kommenterade en av de huvudansvariga för detta, att det skulle innebära en tidshorisont många år in i framtiden innan hälsodataområdet inkluderar alla uppgifter.
– Det skulle innebära att för vissa delar av uppgifterna som ska föras in i elektroniska journaler skulle vi ha två år på oss för genomförandet, plus ytterligare sju år för att registrera alla uppgifter, sa den kroatiske kristdemokraten Tomislav Sokol under en presskonferens, citerad av Altinget.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) tycker dock, inte helt oväntat, att rådets förslag är bra. »För Sverige är det viktigt att implementeringstiderna är realistiska och därför välkomnar Sverige att implementeringstiden i rådets kompromissförslag har förlängts«, skriver han i en kommentar till Altinget.
Gången i EU till en ny förordning innebär att EU-kommissionen lägger ett förslag som sedan EU:s två kammare parlamentet och rådet får stöta och blöta till dess de har sina respektive motförslag. Sedan ska parterna komma överens om ett alternativ som de kan ställa sig bakom. Detta trepartssamtal har precis inletts med ett inledande möte den 14 december. Nästa beräknas hållas i slutet av januari.
Förslagen finns på Europaparlamentets och rådets respektive webbplatser.
Läs även:
Nytt steg mot EU:s hälsodataområde
EU:s plan för delade data kan vara klar inom ett år
Smer kritiskt till förslag om område för hälsodata i Europeiska unionen
Sverige välkomnar förslag om hälsodata över EU-gränserna
Reflexion: Delade hälsodata i EU – för en bättre sjukvård
(uppdaterad 2023-12-20)