Socialstyrelsen presenterar i dag ett nytt samlat stöd med nationella riktlinjer för graviditet, förlossning och tiden efter, för beslutsfattare och dem som jobbar i vården.
I ett pressmeddelande skriver Socialstyrelsen att det finns delar där hälso- och sjukvården behöver stärkas och att det råder stora skillnader i hur väl förlossningsvården fungerar i olika regioner. Ett exempel på det är att andelen som kom på eftervårdsbesök 2022 varierade mellan 76 och 96 procent i olika regioner. Andelen som fick behandling för psykisk ohälsa skiljde sig också mycket åt – från 6,4 till 16 procent.
– Det är viktigt att vården före, under och efter förlossning blir mer jämlik över landet. Det ska inte spela någon roll var du föder barn, utan du ska kunna få en god vård överallt. Vår förhoppning är att det samlade nationella stödet ska bidra till att minska de oönskade skillnaderna, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.
Riktlinjerna handlar också om att rikta stöd till utsatta grupper och om hur man bemöter gravida med till exempel psykisk ohälsa eller obesitas. Man ser också att eftervården måste stärkas. Högsta prioritet ges till rekommendationer om att erbjuda dem med bäckenbottenbesvär multiprofessionell behandling. En annan rekommendation handlar om vikten av att mödrahälsovården gör uppföljningar av nyförlösta första till andra veckan efter att man kommit hem från BB.
– I dag är det otydligt vart de som fött barn ska vända sig med besvär efter förlossningen. Vi ser också att hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att tidigt följa upp exempelvis fysiskt och psykiskt mående, förlossningsbristningar och amning, säger Thomas Lindén i pressmeddelandet.
Detta är den första versionen av de nya nationella riktlinjerna. Nu kommer synpunkter att samlas in och en uppdaterad version planeras att publiceras under 2024.