I brevet skriver nätverket för ST-studierektorer vid universitetssjukhusen, Östus, att konsekvenserna av att privata vårdgivare väljer att skippa att utbilda ST-läkare blir att återväxten av specialister riskerar att stanna av. Östus menar att problemet grundar sig i en fragmentering när det kommer till vårdgivare i landet, skriver Dagens Medicin.
”Vi som arbetar med specialistläkarutbildning anser att detta skifte är ett av de största hoten mot att utbilda kompetenta läkare för framtidens sjukvård och riskerar att på sikt försämra patientsäkerheten”, skriver studierektorerna i brevet.
Förra året gjorde Svenskt kirurgiskt råd en undersökning där sammanlagt 280 verksamhetschefer, studierektorer och ST-chefer svarade. 38 procent av dem svarade att omstrukturering av vård påverkat ST-utbildningarna mycket negativt.
– Vi har sett en tendens mot att mycket vård flyttas eller att det görs omstruktureringar, där man ofta glömmer att inkludera utbildningen i produktionsflytten. Inte bara när man flyttar ut till privata vårdgivare, utan även mellan sjukhus, säger Pernilla Sahlstrand Johnson, överläkare och övergripande studierektor vid Skånes universitetssjukhus, till Dagens Medicin.
Nätverket för ST-studierektorer vid universitetssjukhusen säger att en ny lagstiftning är vad man tror behövs för att komma till bukt med problemet. Pernilla Sahlstrand Johnson säger till Dagens Medicin att nätverket tror att man måste se över om privata vårdgivare ska ersättas för utbildningsuppdraget.
– Frågan är huruvida man ska styra det mot att ge ersättning eller om man ska lägga utbildningen som ett obligatoriskt tillägg i produktionsuppdraget. Oavsett vilket så måste utbildningsuppdraget finnas med i avtalen, säger Pernilla Sahlstrand Johnson.
Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna säger till Dagens Medicin att nätverkets bild av att många privata vårdgivare är ovilliga att ta ansvar för läkares vidareutbildning, inte är en verklighet som organisationen känner igen sig i.
– Våra medlemmar bidrar i en väldigt stor omfattning till utbildningen i dag, och därmed också till kompetensförsörjningen. Men det som vi får till oss är att de vill bidra ännu mer, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna till Dagens Medicin.
(uppdaterad 2023-12-21)