De nio regionerna, som ingår i samarbetet som kallas Sussa, »Strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer«, gjorde tillsammans en upphandling av det digitala journalsystemet Cosmic. En upphandling som totalt sett beräknas vara värd 4,3 miljarder kronor.

Som Läkartidningen tidigare berättat har Konkurrensverket varit kritiskt till ett tilläggsavtal som gjordes i slutet av 2022. Lagen tillåter mindre ändringar i befintliga avtal, men nu slår Konkurrensverket fast att de tillägg som gjordes förändrade kontraktets övergripande karaktär. I stället borde en helt ny upphandling ha genomförts, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Tre regioner har tidigare bestridit Konkurrensverkets kritik om upphandlingen, som de menar bygger på missförstånd. Enligt Konkurrensverket hävdar Sussaregionerna att de ändringar som har gjorts går att motivera mot bakgrund av det ursprungliga avtalets ändringsklausul. Regionerna menar också att de ändringar som gjordes var en konsekvens av oförutsebara händelser och därför också tillåtna med stöd av ändringsbestämmelserna i lagen om offentlig upphandling, LOU.

Men Konkurrensverket underkänner den förklaringen och väljer nu att vända sig till domstol. De 9 regionerna riskerar därmed 10 miljoner kronor vardera i upphandlingsavgift för att ha genomfört otillåtna direktupphandlingar.

I Sussaregionerna ingår: Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten, Blekinge, Halland, Norrbotten, Örebro län, Dalarna och Sörmland.

Läs mer:
Regioner i Sussa bestrider att Cosmic-upphandling kan ha gått fel till
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system