Förra året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Canon medical systems satt över 200 000 kronor på ett konto som tillhör en verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i samband med att företaget sålt in en röntgenapparat till sjukhuset.

Efter avslöjandet startades en polisutredning och sedan ett halvår tillbaka sitter den nu förre detta verksamhetschefen häktad. På torsdagen åtalades han för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott, rapporterar SVT.

– Min klient nekar till samtliga brott. Han medger att han tagit emot pengar vid sidan av sin anställning. Det har rört sig om föreläsningar, konsulttjänster och stöd till forskning, säger den förre detta verksamhetschefens advokat Hampus Wikerstål till SVT.

Det är inte bara den förre detta verksamhetschefen som åtalas. Ett antal chefer och medarbetare på Siemens, Canon, Gothia medical och det finska hyrläkarföretaget Doratone åtalas också, bland annat för grovt givande av muta och grovt bedrägeri.

I samband med affärer med Akademiska ska två av företagen ha betalat ut någon slags bonus till verksamhetschefen. Säljchefen på ett av företagen ska ha betalat 100 000 kronor till ex-chefen, en summa som lagts på en faktura för inköp av ultraljudsutrustning till Akademiska.

Ett av företagen misstänks för att ha skickat luftfakturor till Region Uppsala under en längre period och sedan fört över pengarna till den förre detta verksamhetschefens konto.

Enligt SVT nekar samtliga åtalade till brott.

Rättegången mot de åtalade väntas börja i januari i Attunda tingsrätt.

Läs mer:
Region Uppsala utreder mutmisstänkt chef ytterligare
Region Uppsala polisanmäler misstänkt mutbrott kring inköp