För ungefär ett år sedan stängdes förlossningen och den akuta gynjouren vid Lycksele sjukhus på grund av brist på både barnmorskor och specialistläkare.

Sedan dess har regionen försökt sig på olika lösningar. Huvudspåret har varit att verksamheten till en början skulle startas upp igen av ett privat bolag för att sedan successivt växla över till regiondrift. Men de planerna fick skrotas. I oktober avbröt regionen upphandlingen eftersom bara ett anbud kommit in. I stället beslutades det att verksamheten ska återöppnas i egen regi.

Då sa Region Västerbotten att man räknar med att kunna öppna förlossningen i början av 2023 förutsatt att de vakanta tjänsterna – sex barnmorsketjänster – kan besättas. Fyra läkare var redan kontrakterade.

Nu står det klart att den akuta gynjouren öppnar den 22 januari. Jouren består av gynläkare, barnmorska och undersköterska. Återöppnandet är ett resultat av ett lyckat rekryteringsarbete, enligt Region Västerbotten.

– Det är ett viktigt första steg för ett återöppnande av förlossningen i Lycksele och ökar tryggheten för de patienter som behöver hjälp under jourtid, säger Ellinor Berglund, tillförordnad biträdande verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

När förlossningen kan öppna finns inget svar på än. Gravida i Södra Lappland hänvisas fortsatt till Skellefteå lasarett eller till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att föda.

– Förhoppningsvis kan vi lämna mer exakta besked en bit in på det nya året, säger Ellinor Berglund.

Planen är att bemanna verksamheten med både fast anställda och inhyrda barnmorskor. På Lycksele lasarett pågår arbetet med att utveckla en ny modell med barnmorskeledda förlossningar. Ambitionen är också att erbjuda mer individuellt anpassade möjligheter kring förlossningar, till exempel att föda i vatten. Även lokalerna byggs om för att anpassas till en mer modern förlossningsverksamhet.

– Vi tror också väldigt mycket på vår modell »modifierad barnmorskeledd förlossning«, som vi håller på att utveckla tillsammans vi chefer och medarbetare. Förhoppningsvis kan vi locka hit personal som tycker det är attraktivt och spännande, säger Ellinor Berglund.

Ytterligare en faktor som hon ser som positiv för möjligheterna att lösa bemanningen är att Umeå universitet nästa höst startar ett decentraliserat barnmorskeprogram där Lycksele är en av studieorterna.

Bakgrund

Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett har hållits helt stängd sedan i januari 2023 och gravida i upptagningsområdet södra Lappland har hänvisats till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus. Barnmorskor anställda i Lycksele har under perioden arbetat på roterande scheman i Skellefteå och Umeå.

Under året har chefer och medarbetare i Lycksele arbetat med verksamhetsutveckling för att bland annat kunna erbjuda barnmorskeledda förlossningar enligt en egen Lyckselemodell. Lokalerna har även moderniserats.