Språktidningens och Språkrådets nyordslista innehåller i år totalt 34 nykomlingar i svenskan. Medan de senaste årens listor präglats av pandemi och krig är årets sammanställning av nya ord hämtade från fler områden.
– Nyordslistan 2023 har en bredare palett av ord och ses nog inte som fullt lika deppig. Det är inte heller längre någon enskild händelse som dominerar lika kraftigt bland nyorden, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet, i ett pressmeddelande.
Gängkriminaliteten har tagit plats i listan med uttryck som »klivare«, en person som begår brott på uppdrag av andra i ett kriminellt nätverk. Den bistra ekonomiska verkligheten har också satt spår i form av »snikflation«, som beskrivs som en strategi där företag visserligen inte höjer priser, men däremot försämrar kvaliteten och servicen. De nya orden med koppling till sjukvården är dock få i år. »DNA-pass« är ett av tillskotten, sedan forskare vid bland annat Karolinska institutet tagit fram ett kort innehållandes alla viktiga genetiska uppgifter som sjukvården kunde tänkas behöva om en person.
– När det skannas så kan läkare och apotekare se vad den optimala doseringen av ett läkemedel är för just den individen, berättade forskaren Magnus Ingelman-Sundberg i samband med att studien om dna-passet publicerades i The Lancet.
Andra nya ord som klingar bekant i vårdsammanhang är »neurodiversitet«, en variation av neuropsykiatriskt funktionssätt i en grupp, liksom »vild graviditet«. Det senare begreppet har blivit känt i bredare sammanhang efter att influeraren Yoga girl gått ut med att hon valt att föda hemma, utan någon som helst kontakt med sjukvården.
Läs också:
2022: Fortsatt deppigt på nyordslistan – dödsdoula och väntesorg tar sig in
2021: Coronapandemin präglar årets nyordslista – igen