Vårdanställdas bisysslor kan på olika sätt komma i konflikt med regionernas verksamhet och leda till jävssituationer och förtroendeskada. Därför kan en bisyssla förbjudas om den anses konkurrerande, förtroendeskadlig eller hindrande för arbetsuppgifterna. Men i Region Västerbotten har inte ett enda förbud diarieförts på åtminstone fyra år, enligt en färsk granskning genomförd av regionens revisorer. »Regionen är en stor organisation med cirka 10 000 anställda. Vi uppfattar att det kan finnas risk att beslut om förbjudna bisysslor inte blir diarieförda«, skriver revisorerna. Under arbetet med rapporten kom det exempelvis till revisorernas kännedom att en chef inom vården förbjudit en bisyssla under förra året, men det beslutet finns inte diariefört.
Granskningen har haft särskilt fokus på läkares bisysslor. Av regionens drygt 1 500 läkare hade nära 400 en eller flera bisysslor i någon typ av företag, alltså ungefär var fjärde läkare. Revisorerna gjorde också ett stickprov på 60 av dessa för att bland annat kontrollera om läkarens bisyssla var dokumenterad, som riktlinjerna kräver. För den stora merparten, 47 läkare, fanns ingen dokumentation. I 34 fall sa cheferna att de inte kände till bisysslan i fråga. Revisorernas kartläggning verkar dock ha fått cheferna att tänka till: »I samband med att vi genomförde stickprovet påbörjade flera chefer ett arbete med att se till att bisysslor anmäldes och dokumenterades i enlighet med reglerna«, skriver revisorerna.
Deras granskning visar också att en av de sex direktörerna i regionstyrelsens förvaltning hade bisysslor i inte mindre än nio olika företag. Regiondirektören Tommy Svensson ska ha uppgett att han kände till dessa bisysslor och att de fanns dokumenterade. Revisorerna begärde då att få ta del av denna dokumentation, men säger sig inte ha fått någon.
Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden får i rapporten kritik för att inte ha säkerställt en tillräcklig styrning och kontroll av hanteringen av bisysslor. »En bristande hantering av bisysslor kan innebära att otillåtna bisysslor inte uppmärksammas. En bristfällig hantering kan även påverka förtroendet för regionen. Det är också viktigt utifrån ett medarbetarperspektiv att bisysslor är dokumenterade eftersom det styrker att bisysslan är känd och inte otillåten.«
Anders Byström, tillförordnad regiondirektör, välkomnar kritiken.
– Det är jättebra att man har gjort en granskning och att vi får hjälp att göra rätt. Det här med dokumentationen kommer vi att se över och göra bättre i fortsättningen.
Vilka konkreta förändringar som är att vänta kan han dock inte säga.
– Men ambitionen är att det ska bli enkelt att göra rätt, säger Anders Byström.