På sin hemsida skriver privatkliniken att magsäcksballong är en behandling med relativt få risker och komplikationer, jämfört med exempelvis magkirurgi. Ballongen förs ner i magen via munnen och hela proceduren uppges ta mindre än femton minuter. Men bara det senaste året har kliniken anmält flera negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter efter just sådana ingrepp. Strax före jul larmade kliniken om hur en patient plötsligt fått kraftiga smärtor i magen runt två veckor efter att ha fått en magsäcksballong införd. På kliniken misstänkte man dock att det rörde sig om förstoppning och kvinnan skickades hem med råd  om hur detta skulle hanteras. Dagen därpå sökte hon sig till sjukhuset, där det konstaterades att hennes magsäck hade punkterats och att hon hade en varböld, skriver kliniken i sin anmälan.

»Punktering av magsäcken kan inträffa när som helst under behandlingen och det går inte att förhindra«, enligt kliniken. Däremot hade vissa åtgärder kunnat minska risken, exempelvis tätare uppföljningar, eller om man hade en »mer liberal policy« och tog ut ballonger när patienter uppvisade symtom på komplikationer, menar kliniken.

Så sent som i maj dog en kvinna efter att hennes magsäck brustit. Ett par dagar tidigare hade hon genomgått ett ballongingrepp på privatkliniken, och ballongen bedömdes också vara orsaken till hennes död, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, från en anhörig. Ivo har också vid flera tillfällen kritiserat kliniken både för att ha brustit i sin kontroll inför behandlingen och i uppföljningen efteråt, bland annat efter att en kvinna kräkts i flera veckor efter ingreppet. Till slut svimmade hon och blev inlagd på sjukhus med vätskebrist, varpå hon fick ballongen avlägsnad.

Förra året varnade Läkemedelsverket för att antalet allvarliga komplikationer vid ingrepp med magsäcksballonger hade ökat. Myndigheten misstänkte ändå en underrapportering, samt att det rådde stora brister i informationen till patienter både före och efter ingreppet.

MAGSÄCKSBALLONG FÖR VIKTMINSKNING

Ingrepp med magsäcksballonger ska bidra till viktminskning genom att magsäcken fylls med vätska eller luft och på så vis ökar mättnadskänslan. Ballongen får sitta i magsäcken i maximalt 6-12 månader beroende på fabrikat. Behandlingen riktar sig till personer med ett BMI på 27-40. Före ingreppet ska dock läkare alltid bedöma lämpligheten och huruvida det finns några individuella hinder för behandlingen.

Källa: Läkemedelsverket