Läkaren Martin Annsberg brinner för glesbygdsmedicin och att få vara »doktor på riktigt«. Tur är det, för vinterhalvåret i Sälen blir nästan som ett enda långt arbetspass.
– Jag blir den man ringer, eftersom jag också är medicinskt ansvarig på vårdcentralen i Sälen.
Och i mellandagarna ringer telefonen titt som tätt. Vårdcentralen har 3 600 patienter listade. Men under de populäraste veckorna i Sälen, under jul, nyår, sport- och påsklov, är trycket är högt på Sveriges största skidskademottagning.
Den 27 december tog Vårdcentral Sälen emot över hundra akuta fall.
Och backläkarmottagningarna, som finns i Stöten, Kläppen, Lindvallen och Hundfjället, tog hand om cirka 70 personer.
Vårdcentralen, som ligger i byn, röntgar cirka 80 patienter dagligen när patientflödet är som högst.
Verksamhetschefen Monica Björseth skriver i ett mejl till Läkartidningen att hon planerar för en ny vintersäsong redan innan sommaren har börjat. Vårdcentralen räknar med att Sälen fylls på med 100 000–140 000 personer när det är som flest turister på plats.
Vården bemannar därefter.
– Läkare i beredskap har vi på alla skidanläggningar, även om vi inte har mottagningar på alla ställen, säger Martin Annsberg.
När det kommer till antalet läkare har Sälen tre fasta läkare, tre ST-läkare och runt hundra tillfälliga läkare fördelat över säsongen »som ofta kommer hit med familjen och kombinerar skidåkning med några arbetspass«, berättar Martin Annsberg.
Själv är han bosatt i byn sedan tolv år tillbaka och har varit medicinskt ansvarig för den akuta verksamheten på Vårdcentral Sälen i tio år.
När Läkartidningen kommer på besök visar Martin Annsberg upp backläkarmottagningen i Hundfjället, där han även tar en hel del pass. Mottagningen har drop-in för alla sjukdomsfall två timmar om dagen, men fungerar annars som en mottagning för akuta skador relaterade till skidåkning.
– Veckan runt jul har vi haft en del allvarliga fall faktiskt. Det har varit toraxskador, revbensfrakturer med punkterade lungor, hjärnblödningar efter trauman och öppna frakturer. Även dödsfall har vi haft. Vi har också haft flera sepsisfall och streptokockinfektioner.
Beredskap för sepsis finns, försäkrar Martin Annsberg och visar upp ett sepsis-kit för intravenöst bruk samt utrustning för blododling.
– Vi har blivit duktiga på att identifiera sepsis tidigt. Redan vid första kontakt på vårdcentralen eller på backläkarmottagningarna kan vätska och antibiotika ges intravenöst inför transport till Mora lasarett för fortsatt vård.
En bloddepå, som finns tillgänglig i Sälens by dygnet runt, kan också vara skillnaden mellan liv och död.
– Vid akut blödningschock efter trauman och inre blödningar kan ambulans eller backläkare ge blod för att hålla patienten stabil till sjukhus, dit det ofta ändå tar ett par timmar med ambulans.
Men det är inte alltid en ambulanshelikopter finns tillgänglig vid akuta fall. Vintertid sker hård prioritering mellan vilka som har nytta av ambulans för transport till Vårdcentral Sälen, Mora lasarett eller Falu lasarett. Många transporter görs i egen bil eller taxi, berättar Martin Annsberg.
– Vid vissa medicinska tillstånd kan tiden kännas väldigt lång, trots att vi har bra utrustning. Men det är aldrig några problem att få kontakt med kollegor på Falu lasarett och Mora lasarett i de fall man behöver. Det är ett fint samarbete, säger Martin Annsberg.
Lika fint är backläkarnas samarbete med skidpatrullörerna, eller pistörerna, som de också kallas. Konrad Christenson och Martin Svensson hämtar patienter som skadat sig i backen och inte kan uppsöka läkare på egen hand. Ibland får de åka bakpå skotern, är det värre transporteras de i pulkan som hakas på som ett släp.
– Men vi åker inte skoter i svarta backar, säger Konrad Christenson och fortsätter:
– Då åker vi skidor, eller som jag, snowboard, och så har vi pulkan med oss.
Martin Annsberg berättar att skidpatrullörernas uppdrag kan vara skillnaden mellan liv och död.
– Tack vare dem, som också gått en kortare sjukvårdsutbildning, har vi möjlighet att göra en tidig bedömning redan i backen, säger han.
Martin Annsberg berättar vidare att sjukvårdspersonalen i Sälen omhändertar mellan 10 000 och 11 000 akuta fall en vintersäsong, 6 000 av dessa är skador.
Det är ofta vädret som avgör vilken typ av skador som de får in.
– Vid tung snö brukar det bli mer knäskador för vuxna, medan barn får mer underbensfrakturer.
Vid hårt underlag får sjukvårdspersonalen in mer skallskador och frakturer i handleder och axlar samt armbågsskador.
Något som ökar är skador i längdspåren.
– Där ser vi en hel del fotleds- och höftfrakturer.
Ett trend som märks i fjällen är fler aktiva äldre, berättar Martin Annsberg.
– Det är fler 60–70-åringar som är fysiskt aktiva när det gäller både längd och slalom.
Annars är det tydligt att Sälen är en skidort som lockar många barnfamiljer. Sjuksköterskan Anna Hagberg laddar upp med godisklubbor.
– Klubbor är den viktigaste smärtlindringen man kan ge till barnen – det och en padda, säger hon och skrattar.
Martin Annsberg instämmer.
Just den här dagen, den 28 december, har som tur är inte alltför många klubbor gått åt. De tunga snöflingorna har inte orsakat några underbensfrakturer än.
Dagen är dock inte slut.
Martin Annsberg skrapar rutorna på bilen utanför backläkarmottagningen i Hundfjället och gör sig redo för ett pass på vårdcentralen i byn. Han ser fram emot det, trots att det kan bli en del övertid så här års.
– De flesta patienter här räknar med att man klarar av det mesta. Det gillar jag. Det är ett roligt jobb med stort ansvar. Jag hade aldrig kunnat jobba i en stad.
Läs även:
Viktor är läkare – och fjällräddare
Hon åker skidor i jobbet
Martin Annsberg
Ålder: 56 år.
Gör: Specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig för den akuta verksamheten vid Vårdcentral Sälen. Även medicinskt ansvarig för Vasaloppet.
Bakgrund: Uppväxt i norra Jämtland »men har rötter i Stockholm«. Jobbade som polis i tio år innan han utbildade sig till läkare som 33-åring. Gjorde sin ST på Mora lasarett. »Jag började med internmedicin men bytte till allmänmedicin«. När han hade bott och jobbat i Mora länge fick han en förfrågan om att flytta upp till Sälen. »Jag hade inte tänkt tanken, men det passade mig«.
Intressen: Snowboardåkning och skärmflygning. »Skärmflygning är bättre under våren och sommaren«.
(uppdaterad 2024-01-17)