Det är konsultbolaget PWC som på uppdrag av Region Östergötlands revisorer har granskat den palliativa vården i regionen för att se om hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen »säkerställer god samverkan, ändamålsenlig vård samt vård på lika villkor«.
Slutsatsen – som revisorerna ställer sig bakom – är att de »inte helt« lyckas med det.
Enligt revisionsrapporten behöver den grundläggande kompetensen inom palliativ vård öka hos vårdpersonal som arbetar med patienter i livets slutskede, och det gäller både primärvård och slutenvård.
Rapportens författare konstaterar att Palliativt centrum, som bland annat ska arbeta med länsövergripande utbildning i palliativ vård, inte varit aktivt på flera år och att ingen länsövergripande utbildning genomförs via centrumet.
Ett annat problem är enligt rapporten att det uppstår otydligheter kring ansvarsfördelning och remittering av patienter, trots att det finns tydlig ansvarsfördelning mellan olika vårdnivåer och avtal och överenskommelser för att klara de geografiska utmaningarna. Det saknas också tydlighet och struktur för hur uppföljning av den palliativa vården ska genomföras. Det ökar risken att olika verksamheter gör på olika sätt och – i slutänden – risken för ojämlik vård.
Rapporten slår dessutom ned på att regionen inte vet hur många patienter som är inskrivna i palliativ vård eftersom det saknas tydlighet för registrering i journalsystemet.
Palliativ vård
Enligt det nationella vårdprogrammet för palliativ vård ska allmän palliativ vård ges till patienter vars behov kan tillgodoses av personal med grundläggande kompetens i palliativ vård.
Specialiserad palliativ vård ska ges till patienter med komplexa symtom och utföras av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens i palliativ vård.
Källa: Rapport: Granskning av den palliativa vården i Region Östergötland