Anna-Maria Al-Khabbaz. Foto: privat

Sveriges läkarförbund student har länge kämpat för en mer rättvis och transparent rekrytering av underläkarvikariat. I dag tillsätts vikariaten inte sällan via kontakter. SLF student vill att vikariaten ska utlysas offentligt för att minska risken för att kontakter ska trumfa kompetens och meriter. Vid upprepade tillfällen har föreningen tagit upp frågan på Läkarförbundets fullmäktigemöte, senast förra året.

Underläkaren Anna-Maria Al-Khabbaz, som arbetar på kirurgmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, håller med.

– Det är ett jättestort problem. En del regioner, till exempel Västerbotten, är duktiga på att annonsera efter underläkare och uppger tydligt vem man ska kontakta. Men det är inte alla regioner som gör det.

Själv har hon fått flera av sina underläkarvikariat genom personliga tips och kontakter.

– Det första fick jag via en handledare, och när jag sedan sökte vikariat som UL efter examen fick jag det via ett tips från en bekant. Men alla har inte den möjligheten. Det är extra svårt för utlandsutbildade. Jag tror att vi alla vinner på att hjälpa varandra.

För att hjälpa kollegor startade hon ett dokument som ska hjälpa läkare att hitta underläkarvikariat. På den nationella listan, som fått namnet »rättvisa listan«, kan alla som vill fylla på med information om tjänster, kontaktuppgifter, ansökningsprocesser och erbjuden lön. Listan är uppdelad på sjukhus och vårdcentraler. Namnet myntades av Läkare mot rasism, som också hjälpt till att sprida listan.

– Jag har velat skapa en sådan lista länge. Nu innehåller den framför allt kontaktinfo till diverse kliniker och vårdcentraler över hela landet, så man kan söka sig fram till ett jobb. Jag hoppas den kan ge lite stöd till nyexaminerade, läkarstudenter som söker sommarjobb och läkare som är utbildade utomlands.

Vad har du fått för reaktioner?

– En överväldigande tacksamhet bland de som letar efter underläkarvikariat. Men enstaka har reagerat negativt och tyckt att det är något alla själva bör klara av. Det är en lite tråkig inställning tycker jag. Vi är alla nya i början och alla är inte födda med en kompass eller förmåga att nätverka.

Hur vet man att jobben och kontakterna på listan är aktuella?

– Ja, jag är ju inte en bläckfisk med tentakler överallt, så listan bygger på att vi hjälps åt att uppdatera den och litar på varandra. Jag har en kolumn där man ska skriva in när uppgifterna senast uppdaterades för att man ska veta hur nya de är. Men annars får man helt enkelt prova sig fram och mejla och fråga om den personen fortfarande är ansvarig. Om det inte längre stämmer, kan den personen troligen hänvisa till den man bör kontakta i stället.

Listan hittar du på tinyurl.com/RattvisaListan