Kanada är redan ett av världens mest liberala länder när det kommer till dödshjälp. Sedan 2016 har det varit lagligt med dödshjälp för personer med allvarliga kroniska sjukdomar eller funktionshinder, för vilka lidandet är outhärdligt och inte kan lindras, enligt kriterierna. Men från mars i år ska även personer med psykiatriska diagnoser, såsom svår depression och personlighetsstörningar, kunna be om läkares hjälp för att få avsluta sina liv. Men frågan har lett till omfattande diskussioner och på motståndarsidan hörs röster om att sjukvården inte är redo för ett sådant stort steg ännu.

Psykiatern Madeline Li, som själv assisterat ett stort antal patienter som velat dö, är en av många som har uttryckt oro över att döden hädanefter kan bli den enklaste utvägen för många socialt utsatta, när det i själva verket är samhällets trygghetssystem som brister.

– Jag tycker inte att döden ska vara samhällets lösning på sina egna misslyckanden, sa hon i en intervju med BBC häromåret.

Andra hävdar att det är diskriminering att neka personer med psykisk sjukdom rätten till dödshjälp.

– Jag har en väldigt djup empati för patienter som lider svårt, säger psykiatriprofessorn Alexandra McPherson till New York Times. Hon menar att patienter med allvarliga psykiatriska störningar lider lika mycket som svårt cancersjuka.

Justitieminister Arif Virani sa strax före nyår att regeringen nu överväger att skjuta upp lagändringen, precis som man har gjort tidigare, rapporterar CBC. Samtidigt har premiärminister Justin Trudeau sagt att man behöver balansera mellan »önskan om att skydda sårbara människor« och samtidigt «respektera folks rätt att fatta sina egna beslut«, enligt nyhetsbyrån The Canadian Press.

Antalet personer som fick dödshjälp ökade med över 30 procent mellan 2021 och 2022, enligt en rapport från kanadensiska hälsomyndigheter som kom i höstas. Dödshjälp ligger nu bakom 4,1 procent av alla dödsfall i landet.

Både assisterat döende och eutanasi är tillåtet i Kanada. Det innebär att en patient kan få läkemedel utskrivet för att själv kunna ta sitt liv, men också att en läkare eller sjuksköterska kan ge den dödande injektionen eller läkemedlet.

SÖK HJÄLP OM DU HAR TANKAR PÅ ATT TA DITT LIV

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112