Missnöjet med lönerna är stort bland unga läkare i England. 2023 har det varit flera stora läkarstrejker, varav en även omfattade specialistläkare. Det var första gången på nära 50 år som Englands »senior doctors« strejkade.

Den sista strejken 2023 avslutades strax före jul.

Brittiska läkarförbundet British Medical Association (BMA) har varnat för att 2024 riskerar att inledas med den längsta läkarstrejken i NHS historia. Så blir det. Klockan sju på onsdagsmorgonen inledde de unga läkarna inom statliga National Health Service-systemet (NHS) en ny strejk som planeras pågå i sex dagar.

»Moralen i sjukvården är på den lägsta nivå någonsin. Den 15 senaste åren har det skett en reell lönesänkning på 26 procent för en allt mer undervärderad arbetskraft, som är överansträngd och återigen tvingas bära bördan av åratals försummelse. Många kommer att undra om deras valda karriär fortfarande är värd att fortsätta – nu har regeringen chansen att visa dem att de fortfarande har en framtid att arbeta som läkare i detta land«, skriver läkarna Robert Laurenson och Vivek Trivedi från BMA.s junior doctors i ett uttalande.

Underläkarnas löneutveckling har halkat efter sedan 2008, enligt brittiska läkarförbundet BMA:s juniora läkare som befinner sig i en långvarig lönetvist med regeringen. Läkarna vill ha lönehöjningar på 35 procent som en löneåterställning efter alla år av reallönesänkningar. Det har regeringen hittills vägrat gå med på. Det bästa budet så här långt är en höjning på 8,8 procent, men BMA var inte nöjda med det.

Enligt tidningen The Guardian ställdes 90 000 besök och operationer in under den senaste, tre dagar långa, strejken i december. Den pågående strejken tros få ännu större påverkan på sjukvården. Dels för att den är lång, dels för att den inleds direkt efter julledigheten och i januari som dessutom är en extra tung period för sjukvården.

Totalt har strejkerna 2023 lett till 1,2 miljoner inställda planerade ingrepp eller besök och kostat NHS två miljard pund. Den längsta läkarstrejken innan denna pågick i fem dagar och hölls i juli förra året.