»Den vetenskapliga kvaliteten i svensk forskning har stagnerat, trots att staten har tredubblat finansieringen på 20 år. Samtidigt har den internationella konkurrensen ökat. Allt fler länder ökar sina investeringar i forskning och innovation, och därför behövs både fortsatta finansiella satsningar och strukturreformer för att Sverige ska behålla sin internationella tätposition.« Så skrev utredarna på DN Debatt i höstas i samband med att forskningsfinansieringsutredningen presenterades.
Deras förslag går ut på att de fyra myndigheterna Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova läggs ner och i stället ersätts av tre nya myndigheter: Vetenskapsmyndigheten, Myndigheten för strategisk forskning och Innovationsmyndigheten.
Sedan dess har utredningsförslagen gått på remiss och enligt Läkarförbundets svar, som skickades in i fredags, ser förbundet positivt på ett inrättande av tre nya myndigheter. »Även alternativförslaget med två myndigheter är acceptabelt«, skriver ordförande Sofia Rydgren Stale och förbundssekreterare Therese Wallqvister.
Läkarförbundet instämmer också i utredningens bedömning att banbrytande forskning kräver både risktagande och långsiktiga satsningar. Därför är det Läkarförbundets åsikt att forskare tidigt i karriären måste få stöd.
Finansiering av ny forskningsimplementering är också viktigt, enligt utredarna, och även här håller Läkarförbundet med. »I dag tar det till exempel många år från att ett läkemedel tas fram till att det rutinmässigt används. Det är viktigt att forskningsrön kommer medborgare till gagn så snabbt som möjligt.«
Men Läkarförbundet har också vissa invändningar. Exempelvis vill utredarna att Vetenskapsmyndigheten ska följas upp för att se hur pass väl den stimulerar till internationellt konkurrenskraftig och banbrytande forskning. Läkarförbundet anser dock att »ett alltför ensidigt fokus på excellens och spets riskerar att ske på bekostnad av bredd och återväxt«, enligt remissvaret. Det finns också en oro över att patientnära forskning »som utgår från frågeställningar i den kliniska vardagen« riskerar att få svårt att konkurrera om forskningsanslag.
Läs också:
Nya myndigheter föreslås finansiera forskning enligt statlig utredning
(uppdaterad 2024-01-17)