13 av Gazas 36 sjukhus fungerar, åtminstone delvis och beroende på hur tillgång till exempelvis bränsle ser ut för dagen. De nio i den södra delen arbetar på tre gånger normal högstakapacitet, enligt uppgifter från FN:s organ Office for the Coordination of Humanitarian Affairs i torsdags. Därtill arbetar bara 30 procent av den medicinska personal som fanns tillgänglig i Gaza innan kriget, enligt uppgifter från WHO citerade av nyhetsbyrån Reuters.
Enligt uppgifter från Hamaskontrollerade hälsomyndigheter har drygt 22 000 palestinier dödats och 57 000 sårats. För ett par veckor räknade FN med att 1 000 barn förlorat ett eller båda benen, i genomsnitt mer än 10 barn per dag sedan kriget började i oktober.
Läkare utan gränser och andra hjälporganisationer har de senaste dagarna lämnat Al-Aqsa-sjukhuset i staden Deir al-Balah i centrala Gaza då situationen blivit för farlig, uppger nyhetsbyrån AP. Det ska ha skapat panik bland människor som sökt skydd där, vilka flytt söderut. Hjälporganisationen Rescue och dess samarbetspartner Medical Aid for Palestinians, uppger också att de tvingats lämna området.
»Vi fruktar för den omedelbara säkerheten för människor i området, den palestinska personal vi har arbetat tillsammans med, de hundratals patienterna på sjukhuset och tusentals fördrivna människor på sjukhusområdet och i närliggande läger«, säger James Smith, läkare specialiserad i akutsjukvård, i ett pressmeddelande från Rescue.
Nick Maynard, klinisk chef för akutvårdsteamet, säger att det man främst ser i skadeväg är spräng- och splitterskador. »Flera vuxna, barn och spädbarn har kommit in med traumatiska amputationer av armar och ben. Vi har sett små barn med de mest fruktansvärda brännskador i ansiktet«, berättar Nick Maynard, klinisk chef för ett akutvårdsteam.
I norra delen av Gaza har WHO, till följd av Israels bombningar, gett upp försöken att nå sjukhuset al-Awda och ett centralt apotek med förnödenheter, uppger Reuters. Organisationen har försökt genomföra leveranser av medicinsk materiel vid fyra tillfällen sedan den 26 december, men misslyckats då man inte fått några garantier för säkerheten.
I november blev al-Awda-sjukhuset också attackerat. Tre läkare, varav två som arbetade för Läkare utan gränser, omkom då.
WHO hade planerat transport av materiel till fem sjukhus, men bombardemang, begränsningar i rörelsefrihet och avbruten kommunikation har gjort det »nästintill omöjligt« att forsla materiel genom Gaza, i synnerhet i norr, skriver WHO på X (Twitter).
Läs även:
Insats vid Gazas gräns avslutad
Läkare utan gränser: Två av våra läkare dödade i Gaza