Att öka tillsynen är ett av regeringen viktigaste åtgärder mot välfärdsbrottsligheten, sade socialminister Acko Ankarberg Johansson (KD) under en presskonferens på onsdagen.
Därför ska regeringen ge myndigheten i uppdrag att stärka arbetet inom hälso- och sjukvården samt tandvården. Ivo ska ge förslag på hur arbetet mot välfärdskriminalitet kan påskyndas och identifiera om det finns behov för stöd på nationell nivå, och det ska man göra tillsammans med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan.
För detta får Ivo 7 miljoner kronor under 2014, och uppdraget ska redovisas den 31 januari 2027. Ivo får ytterligare 7 miljoner kronor för ett motsvarande uppdrag inom omsorgen.
Vad räcker då dessa pengar till?
– Det är upp till Ivo att svara på vad man gör. Jag tänker att man behöver få chansen att fördjupa sig i hur de kriminella agerar. Man måste förstå att de kriminella är väldigt väl insatta i hur man gör, så man behöver ligga steget före för att stoppa dem. Ivo lär sig nu för varje gång de hittar något. Det handlar om att stärka kunskapen om hur kriminella agerar, sa Acko Ankarberg Johansson på presskonferensen.
Brottsförebyggande rådet och Region Stockholm har betonat att det är viktigt att hindra kriminella aktörer innan de etablerar sig och får offentlig finansiering. På presskonferensen fick Acko Ankarberg Johansson frågan vad regeringen gör för att stärka det förebyggande arbetet.
– Ivo är en tillsynsmyndigheten, så det är i efterhand det mesta sker. Men regionen har möjlighet att följa upp sina avtal. De ska kontrollera de man ingår sina avtal med, så det inte finns kriminella med. Jag tror att om man ska lyckas med det behöver man ha tillgång till mer information från andra myndigheter. Genom tillsyn kan man lära sig vad man ska tänka på innan man ingår ett avtal, sa Acko Ankarberg Johansson.
(uppdaterad 2024-01-17)