Trombektomi innebär att stora proppar dras ut ur hjärnan med hjälp av ett metallnät vid akut stroke – något som visats kunna förbättra prognosen dramatiskt.
I dag är det bara universitetssjukhus som genomför trombektomi. Men i slutet av augusti hoppades Fredrik Björck, strokeansvarig överläkare, att Sundsvalls sjukhus skulle kunna börja genomföra ingreppet »inom några få veckor«.
Tanken var att en neurointerventionist från Umeå skulle finnas på plats veckovis i Sundsvall en till två veckor i månaden redan under hösten. Detta för att kunna genomföra trombektomi tillsammans med en av Sundsvalls egna PCI-sjuksköterskor – en sjuksköterska som vanligtvis arbetar med ballongsprängning vid hjärtinfarkt.
Men än så länge har inga ingrepp gjorts, enligt Per-Anders Persson, som är en av de två neurointerventionister i Umeå som skulle turas om att vara på plats i Sundsvall.
»Vi har inte börjat vilket vi beklagar från vår sida. Efter en uppstartsvecka med rutinbyggande (dock ingen trombektomi) så har vi inte fått önskemål om ’skarpa’ veckor«, uppger han i ett mejl till Läkartidningen.
Han konstaterar att det innebär att patienter från området fortfarande har allt för lång transporttid vilket gör att resultaten är sämre än de kunnat vara om patienterna haft kortare tid till ingrepp.
Roger Westerlund, områdesdirektör för närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland, vet inte när patienter kommer att få tillgång till behandlingen.
»Vi jobbar fortfarande med planering av våra utbildningsinsatser för att nå den kompetensnivå som krävs för att kunna starta med trombektomierna. Jag kan tyvärr inte säga exakt startdatum«, skriver han i ett mejl.
Den långsiktiga planen är att PCI-operatörer på Sundsvalls sjukhus ska kunna genomföra ingreppet självständigt, efter gedigen utbildning. Universitetssjukhuset Örebro har redan ett liknande upplägg, vilket Läkartidningen tidigare berättat om.
(uppdaterad 2024-01-17)