Slutreplik. Vi tackar för repliken, i vilken det framgår att Sveriges läkarförbunds ledning delar vår åsikt att läkare, individuellt och kollektivt, har ett ansvar att motverka de allvarliga konsekvenser för folkhälsan som den globala uppvärmningen medför [1, 2].
Vi förstår dock inte varför förbundet gör mest nytta i det internationella klimatsamarbetet. Att vara med och ta fram internationella policydokument, vars rekommendationer inte efterlevs på hemmaplan, är enkel symbolpolitik.
De policydokument som stöds av Läkarförbundet pekar dessutom i en annan, mer ansvarsfull riktning.
I förbundets aktuella policy för klimat och hälsa avser man att »stödja enskilda läkare och sjukvårdshuvudmän när det gäller att identifiera och initiera åtgärder som både minskar miljöpåverkan och leder till förbättrad hälsa« [3]. »Policy on climate change and health«, framtagen av Standing Committee of European Doctors med stöd av Sveriges läkarförbund, rekommenderar läkare, nationella medicinska organisationer, läkarstudenter och sjukvårdssektorn att engagera sig i just dessa frågor [4].
Läkare för miljön vill i stället peka på att vi i Sverige har egna problem som inte kan lösas av andra. Hälso- och sjukvården har ett lika stort klimatavtryck som cementindustrin, som arbetar hårt på att minska detta [5, 6]. Inom landets regioner finns också en strävan att minska sjukvårdens miljöeffekter, men det arbetet är begränsat. Här finns en möjlig »win-win«-situation, eftersom minskad klimatpåverkan går hand i hand med bättre resursutnyttjande och smartare sjukvård [7].
Det här hänger på ledarskap, det vill säga personer som kan kärnverksamheten och har kunskap om klimatfrågor. Här skulle Läkarförbundet kunna modernisera sin strategi och göra en stor skillnad för sjukvården, patienterna och läkarkåren. Förbundets politiska program beskriver vikten av läkares ledarskap genom att betona att de i hög grad ska »leda vårdens utformning, innehåll och sammantagna produktion. Det är läkare som till stor del avgör utfallet av hälso- och sjukvården genom att besluta när, hur och av vem patienterna ska undersökas och behandlas« [8]. Vi menar att det är en självklarhet att inkludera omställningen till en klimatmässigt hållbar sjukvård som en del av det ledarskap som bara läkare kan stå för när det gäller att utforma en resurseffektiv sjukvård.
Under rubriken »Etik« i det politiska programmet är det också en självklarhet att föra in läkarnas medverkan i arbetet kring klimatkrisens hälsoeffekter – vilket också blir en respons på de kritiska synpunkterna från Smer om vårdens bristande engagemang [9]. Under rubriken »Sjukvårdspolitik« skulle dessa ställningstaganden kunna utvecklas ytterligare.
Som vi ser det finns här inget kontroversiellt. Sveriges läkarförbund är och förblir en facklig organisation, men arbetet måste också ta hänsyn till det som står i paragraf 1 i förbundets stadgar, det vill säga »att befordra hälso- och sjukvårdens ändamålsenliga utveckling«. Som intresseförening i förbundet diskuterar vi gärna dessa svåra frågor närmare.
Läs mer
Klimatarbetet måste även drivas på hemmaplan, Läkarförbundet
Replik: SLF gör mest nytta i det internationella klimatsamarbetet