Det rör sig egentligen inte om nya pengar, utan mer hur de hanteras. Systemet, som det varit, har upplevts som problematiskt då det inte varit tydligt vilka som fått ta del av medlen och för att de har varit spridda på kortare tidsrymder, berättar Jesper Petersson, forskningschef i Region Skåne.
– Det har portionerats ut till små grejer. Vi blev förvånade när man då la ihop alla beloppen. Det blev så substantiellt att vi kunde finansiera så här många forskarutrymmen. Vi hamnar i runda slängar runt 100 miljoner, säger han om satsningen som skulle möjliggöra att upp till 150 personer skulle få del av pengarna.
– Vi städade upp och i stället samlade alla de medlen och riktar dem till enskilda forskare, säger han.
Det låter som en effektivisering.
– Ja, precis. Det var ett bra ord. För det handlade egentligen om det.
Man måste jobba minst 50 procent kliniskt för att kunna ta del av medlen. Region Skånes omdaning i forskarmedel har i övrigt inneburit två stora skillnader: dels att fler från andra professioner än läkare har fått stöd, dels att individerna – läkarna inkluderade – kan få mer forskningstid än med tidigare system. För läkarnas del innebär det i regel medel för 40 procent av heltid. Alla som får medel ska kunna få dem för fyra år.
– Vi sa ju att vi inte ville ha kortsiktiga satsningar. För ett år i forskning går väldigt fort. Två år går också väldigt fort. Att satsa på fyra år är nytt för oss, säger Jesper Petersson.
Region Skånes satsning är också riktad mot dem som nyligen disputerat, alltså inte docenter eller väletablerade forskare.
– För det är en svår period där många behöver komma i gång med egen forskning, och det är jättetuff konkurrens om forskningsmedel, säger Jesper Petersson, men tillägger att man gjort vissa lokala undantag för docenter.
En annan ambition var att få med alla vårdprofessioner, inte bara läkare. Just nu ser satsningen ut att landa på omkring 75 läkare som får forskningsmedel via den här satsningen, och närmare 60 bland övriga professioner såsom sjuksköterskor, psykologer och biomedicinska analytiker.
– Vi är extremt glada för att det blev så många övriga. Det var faktiskt oväntat. Antalet läkare blev ungefär så många som vi hade trott, säger Jesper Petersson.
(uppdaterad 2024-01-29)