Inspektionen för vård och omsorg har inom ett regeringsuppdrag genomfört särskilda tillsynsinsatser som ska bidra till en god och nära vård, vilka nyligen presenterades i rapporten Tillsyn som bidrar till omställningen till en god och nära vård, som också SVT rapporterat om. Ivo har även samverkat med Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys för att få en genomgripande bild av omställningen.
Ivo har denna gång granskat kommuners särskilda boenden för äldre (Säbo) och akutsjukhusvården.
När det gäller Säbo låg fokus på kompetens, kontinuitet, dokumentation, läkemedelshantering samt vård i livets slutskede. Brister fanns i samtliga kommuner inom minst ett av dessa områden. Vissa brister har också en särskild relevans för omställningen, bedömer Ivo. Personalförsörjningen bedöms också vara otillräcklig för att lyckas ställa om till en god och nära vård.
Svenska distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma är inte förvånad över bristerna och refererar till rapporten:
– 47 procent i kommunerna påbörjar en läkemedelsbehandling utan att den har föregåtts av en ny läkarkontakt. Det gör mig mörkrädd. Många sjuksköterskor har heller inte tid att bedöma patienter på plats på grund av personalbrist. Det blir som viskningsleken då undersköterskor, som träffar patienten, rapporterar till sjuksköterskor och sjuksköterskor rapporterar till läkare.
Då är det inte konstigt att det blir patientosäkert, menar Marina Tuutma.
Bristen på personal är ett problem även på akutsjukhusen, konstaterar Ivo. Likaså är bristen på vårdplatser. »De vårdplatser i form av adekvat personal, lokaler och utrustning som akutsjukhusen förfogar över svarar inte mot vårdbehoven«. Tillsynen indikerar också att inflödet till sjukhusens akutmottagningar i vissa fall har ökat.
– Om man inte lyckas skapa kontinuitet i primärvården med en fast läkare är det mycket enklare för läkare att skicka vidare patienter till akuten, eftersom de inte vill riskera att göra fel, säger Marina Tuutma.
Bristerna på Säbo och akutskjukhusen påverkar åt båda håll, konstaterar Ivo i rapporten:
En ökad belastning på akutsjukhusen riskerar dels att kommunerna får tillbaka patienter med komplexa vårdbehov som de inte alltid har kompetents för. Och så motsatsen: att utskrivningsklara patienter tvingas stanna på akutsjukhusen för att primärvården inte har kunnat säkra ett gott omhändertagande vid utskrivning.
– Det blir snöbollseffekter, säger Marina Tuutma.
Hon är orolig för hur utvecklingen kan komma att se ut när regioner behöver spara – inte bara genom stopp på hyrpersonal, utan genom restriktivitet när det gäller fortbildning, vilket Läkartidningen rapporterade om under förra veckan.
– Man behöver satsa på att fortbilda läkare i allmänmedicin – och även sjuksköterskor, säger Marina Tuutma och förklarar att tillräcklig kunskap är grundläggande för att de ska kunna omhänderta patienter med komplexa vårdbehov, som annars riskerar att bollas runt i vården.
Ivo skriver också:
»Om läkartillgången inom primärvården inte motsvarar behoven riskerar patienter på Säbo att hänvisas till akutsjukhusen för en medicinsk bedömning.«
Enligt myndigheten finns strukturella problem i svensk hälso- och sjukvård som behöver lösas.
»För att möjliggöra omställningen till en personcentrerad vård där en patients individuella behov och hela livssituation kan beaktas krävs en strukturomvandling som omfattar hela hälso- och sjukvårdssystemet.«
Och i dagsläget saknas nödvändiga förutsättningar för att primärvården ska få den huvudroll i vårdkedjan som är tänkt, konstaterar rapporten.
Och: »Det är även oklart vilken roll som sjukhus och specialiserad vård ska spela i omställningen.«
– Regioner kommer med ändrade riktlinjer och papper hit och dit men papper ändrar inte förutsättningarna som råder – och förändrar inte heller den etiska stress vi läkare känner dagligen. Det måste till stora förändringar, konstaterar Marina Tuutma.
Läs även:
»Inga tecken på ökad kontinuitet eller tillgång till fast läkarkontakt«
Socialstyrelsen: Stora skillnader i omställningen till god och nära vård
Om rapporten Tillsyn som bidrar till omställningen till en god och nära vård
Ivo fokuserade på två omfattande tillsynsområden: den medicinska vården vid särskilda boenden för äldre (Säbo) och akutsjukhusvården. I tillsynen av Säbo, som inleddes 2020 men fortsatte och utökades 2021, granskas 283 kommuner och tio stadsdelar som bedriver särskilt boende i kommunal regi. I tillsynen av akutsjukhusvården, som inleddes 2022, granskas 27 akutsjukhus med en geografisk spridning över hela landet.
Källa: Inspektionen för vård och omsorg