I början av pandemin fanns förhoppningar om att behandling med substanserna hydroxiklorokin och klorokin – som vanligtvis används mot malaria och reumatism – skulle ha effekt även mot covid. Studier visade dock snart att så inte var fallet. Samtidigt är det sedan tidigare väl känt att behandlingen kan orsaka hjärtrytmrubbningar.

Nyligen pekade en studie på att närmare 17 000 personer i sex länder kan ha avlidit på grund av biverkningar av behandling mot covid-19 med hydroxiklorokin. Även i Sverige fick svårt sjuka covidpatienter behandling med klorokin eller hydroxiklorokin tidigt under pandemin.

Läkemedelsverket har fått in totalt åtta rapporter om misstänkta biverkningar i samband med behandling med klorokin eller hydroxiklorokin mot covid.

Enligt uppgifter till Sveriges radio handlar det om sex fall efter behandling med klorokin. Tre av dem gäller just hjärtrubbningar. I ett annat fall avled patienten efter att ha drabbats av så kallad methemoglobinemi, vilket innebär att blodets förmåga att binda syre försämras.

Enligt uppgifter till Läkartidningen har det också kommit in två rapporter som gäller misstänkta biverkningar vid behandling med hydroxiklorokin mot covid-19. I åtminstone ett av fallen handlar det om hjärtrytmrubbningar.

I en intervju med Sveriges radio framhåller Karl-Mikael Kälkner, vetenskaplig ledare på Läkemedelsverket, att en rapporterad misstanke inte behöver betyda att det faktiskt finns ett orsakssamband. Han konstaterar också att det kan finnas fall som inte har rapporterats.

Sahlgrenska universitetssjukhuset var det första sjukhuset att stoppa användningen av behandlingen. Förra veckan sa nuvarande statsepidemiologen Magnus Gisslén, tidigare verksam som infektionsläkare på Sahlgrenska, till Göteborgsposten att han anser att det var fel att att experimentera med behandling under pandemin och att oprövade läkemedel i princip endast bör ges inom ramen för kliniska prövningar.