I oktober 2021 lades ett betänkande fram av Utredningen om belastningsregisterkontroll och avskiljande av studenter (SOU 2021:83) efter uppdrag av den dåvarande regeringen. Utredningen var fokuserad på utbildningar som leder till yrken där allmänhetens förtroende är av stor vikt och där det föreligger tungt vägande skyddsintressen. Till dessa utbildningar hör läkarprogrammet.
Utredningens uppdrag omfattade bland annat att analysera behovet av belastningsregisterkontroll som en förutsättning för antagning till utbildningsprogrammet.
Utredningen kom fram till att det finns goda skäl som talar för kontroll av allvarliga brott i Belastningsregistret av de sökande som lärosätet avser erbjuda en utbildningsplats. De brott som enligt utredningens förslag bör innefattas är mord, dråp, grov och synnerligen grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott (6 kap brottsbalken), grovt rån och barnpornografibrott, om brotten lett till någon annan påföljd än böter. Skälet till att utredningen föreslår en sådan kontroll redan vid antagningen är att den ofta är en förutsättning för legitimation eller anställning efter slutförd utbildning. Rådande regelverk tillgodoser inte enskilda studenters krav på förutsebarhet, och det drabbar andra behöriga sökande som ej får tillgång till en studieplats till förmån för någon som saknar reell möjlighet att erhålla legitimation eller anställning inom yrket.
Trots att många viktiga remissinstanser tillstyrkt utredningens förslag om belastningsregisterkontroll vid antagning till läkarprogrammet har ännu ingen proposition lagts fram till riksdagen. Detta är förvånande och olyckligt.
(uppdaterad 2024-02-22)