På torsdag börjar de nya reglerna om dygnsvila att gälla även läkare. För arbetstidsnämnden, som har i uppdrag att besluta om eventuella avsteg från regelverket, råder bråda dagar.
– Det har ju rasat in ärenden. Nya kommer varje dag, det är helt ohanterligt, säger Kurt Eriksson, som är en av två alternerande ordförande.
Nyligen rapporterade Läkartidningen att bara två regioner sökt om dispens för läkargrupper; Region Sörmland och Region Gotland. Sedan dess har även Region Värmland begärt undantag för läkare, dels inom helikopterverksamheten, dels på akutjourlinjen i Arvika. Men från andra håll har det kommit desto fler dispensansökningar. Av de totalt 73 ansökningar om dispens som hittills har kommit in gäller mer än en tredjedel räddningstjänsten. Kurt Eriksson jobbar nu mer eller mindre heltid med alla ansökningar och han är förvånad över mängden.
– När vi blev tillfrågade om att vara ordförande var det ingen som förutsåg den här ärendetillströmningen, utan det talades om ett par sammanträden på våren och ett par på hösten. Det här har nog tagit alla parter på sängen, säger han.
Men trots att arbetstidsnämnden inrättades i höstas har det än så länge gått trögt med att få ut beslut. De första ärendena behandlades i december, men skickades på komplettering innan beslut kunde fattas. I dagsläget är en handfull dispensbeslut tagna, men inga är ännu offentliggjorda.
– Beslut är fattat om bifall eller avslag på begäran, men det pågår fortfarande diskussioner om hur det ska formuleras. Ingen har ännu fått besked, säger Kurt Eriksson.
Region Sörmlands hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson har tidigare sagt till Läkartidningen att man räknar med svar före den 1 februari. Men det bör man inte göra, enligt Kurt Eriksson.
– Nej, det vore helt orimligt. De kommer absolut inte att få besked till dess. De som bereder ärendet ska ju gå igenom hela ansökan, analysera den, skriva ett utlåtande. Bara det tar tid. Sedan ska det vidare till nämnden för prövning och diskussion, och därefter ska det skrivas ett beslut som ska cirkulera bland ledamöterna och som alla kan stå bakom.
Fastän de nya reglerna om elva timmars dygnsvila från och med nästa vecka gäller samtliga regionala verksamheter ser Kurt Eriksson ingen annan lösning än att de som väntar på dispensbesked fortsätter med samma schemaläggning som tidigare.
– Har de sökt dispens får de väl köra på som de har gjort hittills, till dess att de får besked. Annars får ju de som beviljas dispens ändra tillbaka igen. Men det är inte min uppgift som ordförande att avgöra hur man ska agera under väntetiden, säger han.
För att dispens över huvud taget ska komma på frågan för en verksamhet krävs det att man har prövat allt som går för att förlägga arbetstid i enlighet med avtalet, enligt Kurt Eriksson. Får man nobben går det inte heller att överklaga. Och även de som får dispens måste anstränga sig för att ställa om verksamheten.
– Tanken är ju att genom dispensen få ett år på sig för att hitta de åtgärder som krävs för att uppfylla avtalet. Det är inte meningen att man ska söka dispens, för att sedan inte göra något, och så söka dispens om igen, säger han.
Läs också:
Få ansökningar om dispens – trots högljudda protester mot EU-reglerna
Inga raka besked i ny översikt om dygnsvila: »Behöver inte bli bättre«
Grönt ljus för dispens i svenska tolkningen av regler om dygnsvila
Läkarförbundet ingår i ny nämnd som ska lösa tvister om dygnsvila
Vissa läkare undantas från reglerna om dygnsvila – men orosmoln är kvar
(uppdaterad 2024-01-31)