Bedrägeribrotten ökar i Sverige, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Nu har bedragare i Stockholmsområdet hittat ett nytt tillvägagångssätt: att utge sig för att vara vårdpersonal och kontakta personer som nyligen lämnat blodprov på vårdcentral. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

I ett av fallen kontaktades en äldre kvinna av en man som uppgav att han arbetade på labbet som analyserat hennes prover. Han meddelade att hon genast behövde uppsöka vård, och erbjöd sig att skjutsa henne. Kvinnan uppmanades packa en väska med värdesaker i väntan på honom. Bedragaren försvann sedan med väskan och lämnade kvinnan kvar på trottoaren.

I ett annat kontaktades offret bara timmar efter provtagningen. I det fallet sade bedragaren att proverna behövde tas om hemma hos personen. Väl där stals värdesaker och kontouppgifter.

– Just den här typen av bedrägerier där man utger sig för att vara vårdpersonal och åker hem till personer har vi inte sett tidigare i Region Stockholm. Det är något nytt, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på Stockholmspolisen till SvD.

Hur bedragarna kommit över information från vårdcentralerna är ännu okänt.

– Det går inte att säga än. Det är något som utredarna tittar på, säger Rebecca Landberg till tidningen.