Den privata gynekologikliniken Eliva Clinic, som bland annat utför aborter och IVF-behandlingar, har fått sitt avtal med Region Stockholm upprivet med omedelbar verkan. Flera olika skäl ligger bakom beslutet, säger Eva Bring, avdelningschef för specialiserad vård på Region Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning.

– Vi har granskat såväl ekonomiska aspekter som journaler och omhändertagandet av patienter. Vi har sett både felaktigheter gällande rapportering och olika patientsäkerhetsrisker. Det gäller inte all vård, men det är tillräckligt många fall för att våra granskare ska dra slutsatsen att det handlar om systematiska fel och inte enskilda misstag.

Bland annat har man upptäckt att kliniken debiterat regionen för fler IVF-behandlingar med ägguttag per patient än den angivna gränsen, med max tre per patient. Det har inneburit att regionen har betalat en miljon kronor för mycket till kliniken, pengar som man nu kräver tillbaka. Men även vården har visat sig brista – och andra delar av vårdkedjan har slagit larm.

– Vi har fått signaler från regionens akutsjukhus gällande omhändertagandet av patienter i vissa fall, säger Eva Bring.

Det har förekommit »kraftigt avvikande behandlingar som i flera fall resulterat i vårdskador som dessutom inte följts upp eller dokumenterats på ett adekvat sätt«, enligt granskningen. Av hänsyn till patientsekretess vill inte Eva Bring gå in på några detaljer.

– Men granskarna har noterat att vårdgivaren använt läkemedel och doser av läkemedel på ett sätt som är avvikande, säger hon.

Det allvarligaste fallet som regionen har upptäckt rör en patient som drabbats av allvarliga vårdskada med »livshotande konsekvenser«. När regionen sedan kontaktade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visade det sig att händelsen inte hade lex Maria-anmälts.

Läkartidningen har varit i kontakt med Kenneth Sörensen, vd på Eliva Clinic som dock ber om att få bemöta anklagelserna med »detaljerade fakta« under fredagen.

Ytterligare en privat vårdgivare som har haft avtal med Region Stockholm enligt LOV, lagen om valfrihetssystem, har också fått sitt avtal uppsagt i samma veva som Eliva Clinic. Den andra kliniken är Öroncenter Södertälje, där regionen återkommande har pekat ut exempelvis bristande kompetens hos verksamhetschefen och vårdhygieniska risker.

– Vi har berättat vad vi har sett för risker, men de har inte rättat till dem så nu har vi helt enkelt valt att säga upp avtalet, säger Eva Bring.

Kliniken har tidigare svarat regionen att det inte varit möjligt att tillsätta en ny verksamhetschef och att man påbörjat ett arbete med en intern handlingsplan.