En ny enkät som Svensk förening för anestesi och intensivvård, SFAI, har låtit genomföra bland verksamhetschefer och narkosläkare ger en mörk bild av effekterna av de skärpta reglerna kring dygnsvila, som ska garantera minst elva timmars dygnsvila mellan två arbetspass. Strax över hälften av de 553 narkosläkare som har svarat på undersökningen bedömer att de nya reglerna påverkar möjligheten till återhämtning negativt – samtidigt som bara var tionde tror att återhämtningen faktiskt främjas.
– Många har framfört att det inte längre går att önska schema eller byta pass med varandra som man vill, eftersom regelverket sätter stopp för det. Den flexibiliteten gör mycket både för arbetsmiljön och återhämtningen, och det är ju en friskfaktor som man till viss del förlorar nu, säger Amanda Irgum Liljeström, styrelseledamot i SFAI, som tillsammans med vice ordförande Karin Löwhagen har ställt samman enkäten.
Var tredje narkosläkare i undersökningen har också övervägt att förändra sin arbetssituation, genom att exempelvis byta jobb eller gå ner i tid som en direkt följd av regelskärpningen. Vissa av enkätfrågorna har riktat sig specifikt till verksamhetschefer och läkarchefer. När det gäller cheferna är antalet svarande av förklarliga skäl färre, 35 av 109. Två tredjedelar av dessa uppger att de nya reglerna kommer att medföra ett ökat antal pass på obekväm arbetstid. Nästan lika stor andel tror att specialistläkare hädanefter kommer att få sämre möjligheter till fortbildning. Vissa uttrycker också oro över att såväl kapaciteten som kvaliteten på vården kommer att försämras. I sina fritextsvar är cheferna skarpt kritiska. Reglerna upplevs omöjliga att leva upp till »utan ett totalhaveri för sjukvården«. En chef beskriver en känsla av vanmakt och ytterligare en skriver att »sällan, eller troligen aldrig, har en förändring skapat så mycket psykisk ohälsa hos personalen«.
Hittills har dock relativt få regioner ansökt om dispens för anestesi- och intensivvårdsläkare. Ändå uppger hälften av cheferna i enkäten att man kommer att ansöka om dispens för att få grönt ljus för mer än 20 timmars arbete i sträck, utöver lokala undantag. Ytterligare 40 procent säger att man kommer att förhandla med facket om undantag för att få jobba mellan 13 och 20 timmar på raken. Diskrepansen mellan hur många som säger sig behöva ansöka om dispens och hur många som faktiskt har gjort det kan ha många förklaringar, enligt Karin Löwhagen.
– Många försöker sig nog på undantag i första hand innan man går vidare och ansöker om dispens, och det ser väldigt olika ut i olika regioner när det gäller hur långt man har kommit med att hantera undantagsansökningarna. På vissa håll har det också kommunicerats ut att det inte gick att söka dispens före den 1 februari, säger hon.
SFAI kommer att fortsätta hålla ögonen på hur de nya reglerna slår i verksamheterna. Det verkliga eldprovet väntas till sommaren, menar både Amanda Irgum Liljeström och Karin Löwhagen.
– Den riktiga utmaningen blir att hantera storhelger och semesterperioder. Det har varit svårt redan tidigare, och det blir förstås inte lättare med de nya reglerna. Många befarar att det kommer att bli en extrem kapacitetsreduktion som man inte har sett förut, säger Amanda Irgum Liljeström.
Här kan du läsa mer om enkäten.
Läs också:
Inga schemaändringar i regionerna i väntan på dispens från dygnsvila
Överhopad arbetstidsnämnd har fortfarande inga besked om dispens
Få ansökningar om dispens – trots högljudda protester mot EU-reglerna
Inga raka besked i ny översikt om dygnsvila: »Behöver inte bli bättre«
Om enkäten
Enkäten skickades ut till 109 verksamhetschefer/läkarchefer respektive 1 580 narkosläkare i SFAI:s medlemsregister under november månad. Vissa frågor har ställts till bara en av grupperna. 35 chefer och 553 narkosläkare svarade.
(uppdaterad 2024-02-14)