»Det är en tydlig och enkel historia som är lätt för barn att relatera till«, säger Petter Jacobsson om sin bok om Fille som får en fiskekrok i fingret. Foto: Lisa Forsell

Allmänläkaren Petter Jacobsson är aktuell med barnboken »Fille och fiskekroken«, en bok med tanken att ge små patienter en positiv upplevelse av doktorsbesöket.

Berätta om tillkomsten av din bok.

– Idén kom ifrån att jag på kvällarna berättar historier för mina barn när de ska sova, och de brukar vilja höra berättelser om de barn jag har träffat under dagen i jobbet på vårdcentralen, så boken är skapad utifrån en riktig patient som fick en fiskekrok i fingret. En kväll efter att barnen somnat
skrev jag ner berättelsen på min mobil. Det gick fort, storyn fanns ju redan där, och så bad jag min svåger att rita bilderna. Boken vänder sig till barn i åldrarna 1–6 år, brukar jag säga. 

– Tanken med att skriva en bok var att jag ville ge barn en bra bild av vården – men också att jag ville göra något utöver mitt jobb som läkare.

Varför blev just berättelsen om fiskekroken i fingret en bok?

– Det är en tydlig och enkel historia som är lätt för barn att relatera till. Det är lite spännande med en krok i fingret och beskrivningen hur den tas ut, men att det ändå går bra till slut.

Du vill försöka ge barn en bra upplevelse av vården. Hur gör man det?

– Det är viktigt att få barnen glada och inte rädda när de ska träffa doktorn. Och det går att göra med enkla medel, som såpbubblor, det tycker nästan
alla barn är roligt. Det är viktigt att prata med barnen, kanske om deras kläder, vad de har på tröjan eller hur det är i skolan eller på förskolan, och inte direkt sätta igång med undersökningen. Man får visa intresse, prata med föräldrarna och kanske börja med att undersöka dem. Alla barn är ju olika också, vissa springer runt medan andra är mer försiktiga. Om barnen blir trygga blir jobbet enklare för oss doktorer, det blir mer svårbedömt med ett barn som skriker och pulsen går upp.

Har du lyckats med den intentionen i din bok, tror du?

– Ja, det tror jag nog. Jag har fått mycket positiv feedback. Vi skickade en bok till Drottning Silvias barnsjukhus, och dit hade en gammal kollega till mig varit med sitt barn och läst boken i väntrummet flera gånger utan att veta att det var jag som hade skrivit boken till en början. Sedan hörde hon av sig och berättade att barnet hade varit jättenöjt, det var en kul feedback att få.

Blir det fler böcker om Fille?

– Min förhoppning är att det ska bli fler böcker, men kanske om andra barn som träffar doktorer, men det ska vara doktorsberättelser i alla fall.

Vad säger dina barn om boken?

– De tycker att det är kul och är stolta. Min yngsta, som är tre år, har visat boken på sin förskola, och han har stolt berättat att hans pappa har skrivit boken. Det är jag mest glad över. 

Du jobbar på vårdcentral. Är det barnpatienterna som är roligast att träffa?

– Jag tycker om alla åldrar! Men kanske lite mer små barn och äldre. Jag gillar utmaningen att få små barn glada och nöjda. Det handlar mycket om kommunikation och lugnande samtal, både med föräldrarna och med barnen. 

 

Petter Jacobsson

Yrke: Specialist i allmänmedicin, forskar också i ett projekt om penicillinöverkänslighet på vårdcentral.

Ålder: 42 år.

Familj: Fru och tre barn, 10, 7 och 3 år.

Bor: Lerum.

Aktuell: Med boken »Fille och fiskekroken«, tillsammans med illustratören, svågern och fysioterapeuten Per Fahlgren (Visto Förlag).