Läkare som trängs i små skrubbar eller sitter i öppna, stökiga kontorslandskap med risk för sekretessen. Det är några av vittnesmålen i den kartläggning Sjukhusläkaren har gjort av hur läkarnas administrativa arbetsplatser utformats vid de senaste ny- eller ombyggnaderna av landets sjukhus.
Tidningen har gjort en enkät bland Läkarförbundets lokala fackliga ordförande. Deras svar visar att läkarnas behov av lugna arbetsplatser inte alltid tillgodoses.
Ett skräckexempel kommer från Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg, där upp till sex läkare arbetar i ett rum som är anpassat för betydligt färre.
– Det ser nästan lite farsartat ut. De har tryckt in kontorsplatser – sex läkare delar på ett mörkt litet rum avsatt för två eller tre. De sitter mer eller mindre på varandra och det saknas dagsljusinsläpp, säger barn- och ungdomspsykiatrikern Karin Nagy som är huvudskyddsombud för kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Sjukhusläkaren.
Malin Liljevall, biträdande områdeschef och utvecklingschef på Drottnings Silvias barnsjukhus, skriver i ett mejl till tidningen att det är ändrade förutsättningar som ligger bakom de trånga administrativa utrymmena, men att det finns flexplatser att tillgå för den som har behov av att arbeta enskilt.
På flera håll har fasta kontorsplatser ersatts med aktivitetsbaserade kontorslandskap, vilket flera av de tillfrågade är kritiska till.
– Vi är väldigt skeptiska till detta eftersom det är något som riskerar att stjäla dyrbar tid. Att förflytta sig, hitta en plats, koppla upp sig – och ibland upptäcka att det inte fungerar och tvingas börja om igen – det tar säkert 20 minuter i snitt per dag, säger Erik Stomrud, ordförande i Kalmar läns läkarförening till tidningen.
Även Jan Sundling, huvudskyddsombud på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, instämmer i kritiken. I den pågående ombyggnaden av sjukhuset ska aktivitetsbaserat vara standard, något som facket protesterat mot utan att få gehör.
– Man får intrycket av att arbetsgivaren avfärdar oss när vi försöker föra fram synpunkter i den här frågan. Att de tycker att vi är en privilegierad grupp med hög lön som klagar och gnäller på allt. ”Ni är ju ändå aldrig där” kan vi få höra i diskussioner. Men då förstår man väldigt lite av hur en läkares vardag och arbetssituation kan se ut, säger Jan Sundling till Sjukhusläkaren.
Alla tillfrågade i kartläggningen är dock inte missnöjda. På Visby lasarett och sjukhuset i Lycksele är svaret att läkarna på det stora hela är nöjda med sina administrativa arbetsplatser.