Fredrik växte upp i Rinkeby och Hässelby i Stockholm. Som barn intresserade han sig framför allt för geografi och musik, vilket ledde honom in i musikbranschen redan under ungdomsåren. Intresset för geografi bestod och resulterade i en säregen förmåga att kunna rabbla huvudstäder, i för många av oss helt okända länder, samt resor världen över.

Fredriks väg till läkaryrket är på samma sätt både ovanlig och unik. Han gick från framgångsrik rappare i det tidiga 2000-talets våg av svensk hiphop, under artistnamnet Big Fred, vidare till en karriär i tv som programledare och komiker. Därefter följde ett (mycket) kort sidospår med juridikstudier innan han slutligen bestämde sig för att åter växla bana och kom in på läkarprogrammet vid Lunds universitet. Vi lärde känna Fredrik som en intelligent och nyfiken kursare, ständigt på jakt efter zebror när andra bara hörde hästars hovar klappra. Med sin högljudda humor, stora omtanke och värme gjorde han intryck på alla han träffade. Vår studietid hade verkligen inte varit densamma utan honom och vänskapen bar vidare efter utbildningen.

Efter examen flyttade Fredrik tillbaka till sitt älskade Stockholm. Han blev tidigt intresserad av beroendemedicin och hans första vikariat efter examen var på Maria beroende i Stockholm. Efter AT på Södertälje sjukhus (eller »vid« som Fredrik skulle varit noga med att vi skrev) gick han sedan vidare till ST inom beroendemedicin på S:t Görans sjukhus. Det märktes tidigt att Fredrik hade en fallenhet för psykiatri, och hans annorlunda bakgrund var en stor tillgång i mötet med patienterna. Fredrik berättade om när en tvångsvårdad patient på frågan vad han lyssnade på i sina hörlurar svarade: »Mina tankar av Big Fred, den ger mej alltid styrka« utan att veta att det var Fredrik som gjort låten. Efter avslutad ST gick Fredrik vidare inom psykiatrin med överläkartjänst på psykosavdelning för att det sista året arbeta som egenanställd.

Fredrik var en uppskattad och skicklig kollega men framför allt en omtänksam, rolig och varm medmänniska. Hans barndomsvänner var oerhört stolta över hans livsväg och påpekade ofta att inte många gör resan från torget i Hässelby till överläkare. Vi önskar att vi fått möjlighet att se vart resten av resan skulle kunnat bära honom.

Tomrummet och saknaden Fredrik lämnar efter sig är stor, så som den blir när en stor personlighet lämnar oss.