2021 fick Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) regeringsuppdraget att samordna insatser för att främja företagshälsovårdens kompetensförsörjning när det gäller läkare. Nu har myndigheten redovisat sitt uppdrag.

Där konstaterar man att det i dag saknas huvudman för specialisttjänstgöringen i arbetsmedicin. Detta är en av de viktigaste frågorna för att förbättra utbildningssituationen, inklusive ansvar för finansiering och koordinering av handledare och studierektorer.

Mynak kommer fram till att den lämpligaste aktören för ett sådant huvudmannaskap för utbildningsfrågor som rör företagsläkare, är Försäkringskassan. »Deras samarbete sträcker sig, redan idag, över flera områden, vilket inkluderar stöd till arbetsgivare och hantering av sjukfrånvaro«, skriver Mynak i sin rapport. Ett samarbete mellan Försäkringskassan och företagshälsovården ser myndigheten som »en strategisk allians för att främja både arbetsgivarnas och de anställdas välbefinnande«.

Och Läkarförbundets ordförande ställer sig positiv till Mynaks förslag.

– I dag erbjuder få företagshälsor sina läkare möjlighet till specialiseringstjänstgöring inom arbetsmedicin, poängterar Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Genom att specialiseringstjänstgöringen föreslås få en huvudman som ska ansvara för såväl finansieringen, samordningen som kvalitetssäkringen av utbildningen är min förhoppning att vi framöver får fler specialister i arbetsmedicin och därmed säkrar kompetensförsörjningen av läkare i den svenska företagshälsovården.

Sofia Rydgren Stale tillägger att hon gärna skulle se en liknande satsning med en huvudman för specialisttjänstgöring inom skolhälsovården.

Rapporten finns på Mynaks webbplats.