Det handlar om en 62-årig man som säger sig »av privata skäl« ha vaccinerat sig mot covid-19 mer än 200 gånger under loppet av två år. En grupp tyska forskare – som fått nys om fallet via nyhetsrapporteringen – blev nyfikna på hur den överdrivna vaccineringen påverkat mannens immunförsvar. När de frågade honom om han ville bidra till forskningen sa han ja.
Forskarna hade bland annat farhågor om att mannens immunförsvar blivit uttröttat – något som kan ske vid kroniska infektioner som hiv och hepatit B, där immunförsvaret gång på gång måste hindra infektionen från att blossa upp.
Men utifrån analyser av blodprov som samlats in från mannen under flera år ser forskarna inga tecken på ett försvagat immunförsvar. Snarare tvärtom.
Enligt forskarna hade mannen en hög koncentration av T-celler mot sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19, i blodet. Koncentration var till och med högre än hos kontrollpersoner som bara fått tre vaccindoser. Någon uttröttbarhet hos mannens T-celler kunde forskarna inte se utan de var lika bra på att bekämpa viruset som kontrollpersonernas T-celler.
När mannen sedan inom ramen för studien fick ytterligare en vaccindos – den 217:e i ordningen – verkade den dessutom ge honom ytterligare ökat skydd.
Forskarna säger sig inte heller ha sett några tecken på att mannens immunförsvar blivit sämre på att bekämpa andra patogener.
Utifrån detta drar de slutsatsen att den överdrivna vaccineringen inte verkar ha skadat mannens immunförsvar.
Forskarna påpekar samtidigt att det rör sig om ett enda fall och varnar därför för att dra allt för långtgående slutsatser. De understryker att de inte rekommenderar överdriven vaccinering utifrån fynden.
Läs rapporten i Lancet Infectious Diseases.