Under 2023 ökade antalet samtal från sjukvården till Giftinformationscentralen med 8 procent jämfört med 2022. Det framkommer i Giftinformationscentralens årsrapport. Av alla 41 000 samtal från sjukvården kom den stora merparten, 70 procent, från sjukhusen.
– Det är ofta läkare som ringer med frågor om vad man kan förvänta sig vid en viss förgiftning eller hur man ska behandla vissa symtom, säger Johanna Grass, överläkare och medicinskt ansvarig vid Giftinformationscentralen.
De vanligaste förgiftningsmedlen som sjukvården hör av sig om är paracetamol, prometazin, propiomazin och zopiklon. Paracetamol är det vanligaste förgiftningsmedlet och står för ca 13 procent av samtalen från sjukvården. Den ökande förekomsten av lustgas i samhället syns också hos Giftinformationscentralen. Under 2023 gällde 361 frågor från sjukvården lustgas, jämfört med 11 stycken 2020.
Antalet samtal från sjukvården har ökat markant. Sedan 2010 har de mer än fördubblats.
– Det beror inte på att det är fler som förgiftar sig. Däremot har vi under de här åren jobbat närmare akutsjukvården, och jag hoppas att ökningen beror på att man uppskattar oss och vår vård. Jag upplever att det också allmänt inom vården har blivit vanligare att man efterfrågar en »second opinion«, säger Johanna Grass och fortsätter:
– Jag har jobbat på Giftinformationscentralen sedan 2015 och tycker att vi får fler och fler kliniska frågor om hur symtom ska behandlas.
Det är inte så att ökningen är ett tecken på en kunskapsbrist ute på sjukhusen?
– Svårt att säga. Förgiftning är en vanlig diagnos på akutmottagningar, och det föreläses väldigt lite om förgiftningar under grundutbildningen. Det kan leda till att det finns en osäkerhet när det gäller förgiftningar, säger Johanna Grass.
Giftinformationscentralen har en bakjour med Iva-läkare, som involverades vid 22 procent av förfrågningarna från sjukvården under 2023.
Totalt inkom 108 000 förfrågningar till Giftinformationscentralen under 2023, varav merparten kom från allmänheten.