Att risken att dö i tillstånd som går att förebygga är dubbelt så stor i områden med stora socioekonomiska utmaningar, beror delvis på hälsolitteracitet, alltså människors förmåga att ta till sig hälsorelaterad information, skriver Socialstyrelsen i årets lägesrapport, som beskriver tillståndet och utvecklingen inom svensk hälso-, sjuk- och tandvård. Om man exempelvis tittar på det som kallas »sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet« återfinns bland annat ischemisk hjärtsjukdom, stroke, diabetes och olika cancersjukdomar.
»Det är därför viktigt att vården beaktar patientens individuella förutsättningar så att hälsofrämjande och förebyggande behandling får effekt«, påpekar utredaren Catrine Berglie i ett pressmeddelande.
Det är första gången myndigheten använt sig av statistiska områdestyper. Man har exempelvis velat se om självmord eller dödlighet i stroke är vanligare i områden med socioekonomiska utmaningar. Områdena bygger på faktorer som utbildningsnivå, andel personer med låg ekonomisk standard och andel personer med långvarigt ekonomiskt bistånd.
När det gäller stroke kunde man se högre dödlighet i områden med varierande grad av socioekonomiska utmaningar, och lägre i områden med goda förutsättningar.
Bilden är inte lika tydlig när det gäller självmord. Olika områden toppar statistiken olika år från 2016 till 2022. Men områdestypen »mycket goda socioekonomiska förutsättningar« har genomgående lägst siffror.
Socialstyrelsen konstaterar att det, för att minska skillnaderna, behövs insatser från samhällets sida och att man följer utvecklingen både på individnivå och systemnivå.
På den mer positiva sidan i rapporten finns exempelvis siffror som visar att antalet som lever fem år efter cancerdiagnos fortsätter att öka. Det tillskrivs tidigare diagnoser och effektivare behandling. Dock är det stora skillnader i fråga om socioekonomiska förutsättningar: högst överlevnad återfinns i områden med mycket goda förutsättningar, och lägst i områden med stora utmaningar.
Rapporten, som konstaterar att tillståndet i hälso-, sjuk- och tandvården generellt är bra, finns på Socialstyrelsens webbplats.
Läs även:
Spretig prognos för svensk sjukvård i ny lägesrapport från Socialstyrelsen (2023)