Merparten, 63 procent, av alla aborter i USA är medicinska aborter som utförs med läkemedel. Ett nytt rättsfall i landets högsta domstol riskerar nu att kraftigt försämra tillgången på ett av de vanligaste abortläkemedlen, mifepriston.

Läkemedlet godkändes för användning av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, för mer än 20 år sedan.

Katarina Bergehed. Foto: Amnesty International Sweden

Det är gruppen Alliance for Hippocratic Medicine som nu vill att FDA ska dra tillbaka godkännandet av mifepriston. Det är oklart när Högsta domstolens beslut kommer i frågan, men Amnesty varnar redan nu för att en begränsning av tillgången på kan få allvarliga konsekvenser.

– Det kan få förödande konsekvenser. I samband med covidpandemin beslutade FDA att man skulle kunna göra abort hemma och få de här pillren via telemedicin. Skulle de försvinna, så försvinner även den möjligheten. Det skulle öka trycket på abortkliniker som tillhandahåller kirurgisk abort, vilket inte alla gör. Det skulle göra att flödet mellan delstater kommer att öka, vilket kommer att slå mot de grupper som redan i dag har svårt att ens hitta pengar till resan. Kirurgisk abort är mycket mer kostsamt. Det finns en stor risk för att redan marginaliserade grupper kommer att drabbas hårt, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors och hbtqi-personers rättigheter på Amnesty International Sweden.

För knappt två år sedan rev samma domstol upp landets lagstadgade nationella abortskydd i och med att domen Roe mot Wade upphävdes. Sedan dess har ett femtontal delstater infört kraftiga begränsningar i möjligheten att göra abort.

Läs mer:
Amnesty uppmanar till skydd av dem som arbetar med abortfrågor
Reflexion: Absurd lagändring om abort fyller ett år
»Slopad aborträtt skulle helt klart få konsekvenser utanför USA«