Åsa Uhlin blir ny chefredaktör efter Pär Sandell. Foto: Jesper Cederberg

– Det känns väldigt roligt, genuint kul, säger Åsa Uhlin strax efter att hon presenterats inför sin nya arbetsplats.

– Det är hedrande att få uppdraget. Det är ett stort uppdrag och jag är ödmjuk – ett ord som man brukar använda i sådana här sammanhang, men som känns väldigt relevant.

Du har precis sett din nya arbetsplats och dina nya kollegor. Vilket är ditt första intryck?

– Mycket vänligt mottagande och ljuvliga lokaler. Och jag tänker också att det är härligt att se att det verkligen är en självständig redaktion, säger Åsa Uhlin apropå att tidningen sitter i samma hus som Läkarförbundet men i avskilda lokaler dit inga andra har tillträde.

Åsa Uhlin kommer närmast från Ledarstudion, ett företag som arbetar med ledarskaps- och teamutveckling, där hon varit huvudhandledare. Inom journalistiken har hon bland annat varit chefredaktör för Veckans Affärer och Energimarknaden, och nyhetschef och medicinsk redaktionschef på Dagens Medicin. Men hon har också jobbat med redaktionell affärsutveckling på Bonnier News Local och som chef för affär och redaktion på Medibas, som är ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal.

Åsa Uhlin kände först inte till att Läkartidningen sökte en ny chefredaktör, utan blev uppmärksammad på detta när hon kontaktades av rekryteringsföretaget.

– Då fick jag den spontana känslan att det skulle vara väldigt roligt. Jag hade tänkt att jag skulle vilja återvända till medievärlden, säger hon och syftar på det nuvarande jobbet med ledarutveckling.

– Det har varit nyttigt att göra någonting helt annat. Men jag har alltid sagt att jag är journalist. Och att då få chansen i det här fina sammanhanget, få ansvaret som kommer med chefredaktörsrollen, kändes otroligt hedrande och väldigt, väldigt spännande.

Åsa Uhlin kommer att börja på Läkartidningen någon gång efter sommaren. Då vill hon börja med att prata med alla anställda och lära känna målgruppen, läkarna, ytterligare.

– En viktig del blir att prata med målgruppen utifrån premissen att vi är Läkartidningen – vad har du oss till i dag? Vad skulle du behöva oss till? När kan vi vara viktiga för dig i ditt jobb? säger hon.

– Det blir en otroligt intressant höst, fortsätter Åsa Uhlin.

En sak som slagit henne är att Läkartidningen har funnits så länge (120 år i år) och samtidigt behållit sin centrala position på sitt område.

– Det är väldigt ovanligt i dessa tider och en sådan styrka som Läkartidningen har, säger hon.

– Även en person som inte kan något om sjukvård vet vad Läkartidningen är. Och det är fantastiskt att ni har behållit det under de här turbulenta 15–20 åren som mediebranschen har gått igenom.

Läkartidningens nuvarande chefredaktör, Pär Sandell, arbetar kvar fram till att Åsa Uhlin tar över uppdraget.

Läs även:
Läkartidningens chefredaktör slutar

Har börjat åka mer tåg

Började som journalist på Nordvästra Skånes tidningar som 20-årig sommarjobbare första året på journalisthögskolan.

Kommer ursprungligen från Lund.

Bor i hus i Älta i Nacka.

När hon inte jobbar påtar hon gärna i trädgården och promenerar i naturen. Reser gärna, men säger också att »med en stigande klimatoro så har jag börjat lära mig att åka mer tåg och det vill jag utforska mer«. Läser många böcker.

Läser just nu: Rädda organisationen : en bok om psykologisk trygghet i arbetslivet, parallellt med Hundra år av ensamhet.