Vårdvalet Specialiserad gynekologi i Region Stockholm genomgår en revidering. Det är en del av den omställningsplan som regionen antagit för vårdvalen.

Nu meddelar Aleris att man inte går in i det reviderade vårdvalet för specialiserad gynekologi. Vårdgivaren säger också upp två åtaganden i basuppdraget: uppföljning av patienter som behandlats för gynekologisk cancer, samt utredning av cellförändringar.

Det skriver Aleris i ett pressmeddelande, där de påpekar att många vårdgivare har svårt att få verksamheterna att gå runt. Företaget påpekar att det inte skett någon indexreglering sedan vårdvalet infördes 2012, att ersättningen redan för början var låg, och att den dessutom sänkts 2015.

Man vänder sig också mot den politiska gången i regionen. »Vi menar att revideringen av Vårdval specialiserad gynekologi röstades igenom av styret utan större hänsyn till den goda samverkan och dialogen som varit mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och vårdgivarna«, skriver Aleris och fortsätter:

»I stället har läkare, sjuksköterskor och patienter anklagats för ’överkonsumtion’ av vårdbesök, operationer och behandlingar och ska bort, enligt styret.«

Som Läkartidningen tidigare berättat beslutade Aleris i slutet av förra året att säga upp vårdvalsavtal som rör en ÖNH-mottagning och en gynverksamhet. Och i augusti sa företaget upp en avtal inom handkirurgi.

Mer om avtalet Specialiserad gynekologi finns på vardgivarguiden.se.

Läs även:
Praktikertjänst säger upp ytterligare ett avtal med Region Stockholm
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Aleris besvikna på Region Stockholm – säger upp avtal på två områden
Region Stockholms vårdval bantas och stöps om – fem försvinner helt
Region Stockholm avskaffar vårdval vid utmattningssyndrom
Oro över framtiden för ST-läkare inom Stockholms slopade vårdval
Ny ordförande för DLF Stockholm: »Bra att vårdvalet ses över«