Efter valet 2022 kom Region Kronoberg att styras av allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Det var samma konstellation som efter valet 2018, om än i försvagad form: Moderaterna hade tappat ett mandat och Centerpartiet tre.
Men när Moderaterna, på en presskonferens på måndagsmorgonen, skulle presentera sin ersättare för regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson, som i början av mars förklarade att han avgår, blev nyheten större än vad många nog trott.
Ny ordförande blir socialdemokraten Henrietta Modig Serrate. De båda partierna går nämligen samman till ett nytt styre under namnet Ansvar för Kronoberg. Och det styret blir ett majoritetsstyre med 34 av 61 mandat.
I ett pressmeddelande säger Henrietta Modig Serrate att avtalet mellan partierna är »ett givande och tagande«. Och under presskonferensen påpekade hon att S har flest mandat och hela tiden varit öppna med att man varit öppna för att styra med alla partier, förutom Sverigedemokraterna.
Ida Eriksson föreslås bli Moderaternas förstanamn, och även regionstyrelsens förste vice ordförande. Valen förrättas vid fullmäktigemötet på onsdag.
S och M har upprättat ett politiskt program som bland annat tar upp sjukvårdspolitiken. Skatten ska inte höjas, utan snarare sänkas »när utrymme ges«. Personal i dygnet-runt-verksamhet ska ha en rättvis ersättning för obekväma arbetstider. I det ska man införa nya åtgärder för att säkra bemanningen som »finansieras med befintliga resurser för OB-bonus för sjuksköterskor, kontinuitetsbonus samt rekryteringsbonus«.
När det gäller sjukhusen ska styret »uttömma alla möjligheter för att ha kvar akutmottagning i Växjö och Ljungby«, och inget av sjukhusen ska säljas till privata aktörer. Grundbemanningen på akuten ska höjas och remisskrav till akuten ska utredas.
Lasarettet i Ljungby kan få ett »intraprenadliknande bolagisering med starkt lokalt inflytande«. Styret öppnar också för att lasarettet går från akutsjukhus till »Sveriges bästa närsjukhus«, om man misslyckas med att klara bemanningssituationen.
När det gäller Centrallasarettet Växjö meddelar man att det ska byggas om på höjden och västerut. Därtill öppnar man för bostäder och kommersiella fastigheter på tomten, där eventuella vinster går till sjukhusrenoveringen.
Vårdval är en skiljelinje som ofta delar dessa partier från varandra. Och i det politiska programmet påpekar man att eventuella nya vårdval kräver en enighet i styret. Dock säger man att kvalitetsuppföljningen och kontrollen ska öka för att minska risken att skattemedel hamnar hos kriminella.
Läs även:
Slopade sjukhusbygget i Växjö ger minusresultat i Region Kronoberg
Fortsatt borgerligt styre i Kronoberg (2022)