Karolinska universitetssjukhuset tillsatte förra våren en extern granskning av förlossningsvården. Det hade varit en turbulent period med ett stort antal uppsägningar efter protester mot förändringar gällande projektet »Min barnmorska«, vilket bland annat Vårdfokus rapporterade om. Lösningen blev att plocka in ett externt team, bestående av professorn Göran Lingman, obstetriker och gynekolog, och barnmorskan Andrea Borgström. Deras uppdrag var att genomlysa sådant som arbetsmiljö och organisation. Nästan hundra personer intervjuades, både läkare, barnmorskor och undersköterskor.
– Det vi slogs av var att en del var väldigt oroliga för att intervjuas. Vi upplevde att det fanns en tystnadskultur och en oro för repressalier. Vi hade förväntat oss något helt annat av en universitetsklinik. Det är ju en kronklinik och som sådan måste den präglas av öppenhet och dialog. Det behövs visselblåsare för att komma framåt, säger Göran Lingman till Läkartidningen.
Efter knappt två månader levererade de sin rapport och mottog drygt 570 000 kronor i ersättning för arbetet, enligt uppgifter från registraturen som Läkartidningen har tagit del av. Men först i förra veckan ska utredningen ha blivit diarieförd, i samband med att den började efterfrågas, säger Göran Lingman. Läkartidningen har begärt ut, men ännu inte fått ta del av, rapporten i sin helhet. En formulering i Göran Lingmans och Andrea Borgströms Powerpoint-presentation för personalen har dock fått spridning bland medarbetarna. Apropå klinikens arbetsmiljö står det bland annat att »en attitydförändring bör ske i riktning mot att vi alla är människor. Medarbetarna gör så gott man kan vilket är en viktig grundattityd, men som människor gör vi alla fel. Ett fel som görs av en medarbetare måste kompenseras med stöd och erbjudande om vidareutbildning, inte bestraffning«.
Trots en dyr utredning har sjukhusledningen agerat på precis motsatt sätt i fallet med den avskedade förlossningschefen Karin Pettersson, menar dock läkargruppen.
– För mig är det obegripligt att sjukhuset lägger en stor summa pengar på en genomlysning, men sedan struntar i resultaten. Dels är det slöseri med skattemedel. Men om genomlysningen hade använts hade nuvarande situation inom förlossningsvården helt kunnat undvikas, säger ST-läkaren Mirja Wittgren i ett pressmeddelande med rubriken »Genomlysningen som försvann«.
Även Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare, är kritisk.
– Utredningen innehåller precis det som vi har lyft sedan Karin Pettersson avskedades, det bristande ledarskapet, den repressiva miljön och att man i stället för HR har en form av juristavdelning som delar ut straff. Gör någon ett misstag bör chefen gå in och stötta, men så fungerar det inte hos oss, säger hon till Läkartidningen.
Även Göran Lingman trycker på vikten av samtal och vidareutbildning om fel uppstår.
– Alla institutioner som granskar avvikelser, som Ivo och Socialstyrelsen, letar efter systemfel. Allt bygger på systemförbättringar och inte på individuella bestraffningar – det är förlegat. Här tyckte vi inte att Karolinska hade en modern organisation, säger han.
I Karin Petterssons fall var det bland annat ett flertal bisysslor som inte hade anmälts korrekt som gjorde att hon fick sparken för grov illojalitet.
– Illojalitet har varit ett nyckelord i diskussionen, men alla vi träffade under utredningen var otroligt lojala och stolta över att jobba på Karolinska, Karin Pettersson likaså.
Göran Lingman säger att han och Andrea Borgström erbjöd sig att göra en uppföljning, men att sjukhuset tackade nej. Hur mycket ledningen har tagit till sig av rapportens slutsatser kan han inte säga. Men han oroas över vad han har läst i media.
– Om man gör fel inom sjukvården ska man få tillsägelser, skriftliga varningar och så vidare. Här har man gått juridiska vägar i stället för att korrigera på ett positivt sätt. Så lite obehagligt är det, det måste jag säga.
Läkartidningen har frågat Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör, om hur rekommendationerna i rapporten har implementerats inom förlossningsvården. Han skriver i ett mejlsvar att han tillträdde först den 4 mars, men har »blivit informerad om att arbetet med arbetsmiljön har fortgått, men naturligtvis påverkats negativt av de chefsbyten vi haft där«. Övriga frågor vill han inte besvara med hänvisning till att de rör personalärenden.
Läs också:
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester
Flera parallella demonstrationer: »Accepterar inte skräckvälde«
Mejl från Karolinskas direktör ses som ett hot
V kräver extern granskning om tystnadskulturen på Karolinska
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal
(uppdaterad 2024-04-10)