På pappret ser det kanske ut som en promenadseger för förespråkarna – 234 ledamöter röstade ja till den nya könstillhörighetslagen som ska göra det lättare att byta juridiskt kön, medan 94 röstade emot. Men debatten tog sex timmar och föregicks av månader av hård kritik från olika håll. Exempelvis skrev 17 specialistläkare, däribland kända namn som Sven Román, Christopher Gillberg och Elisabeth Fernell, nyligen en debattartikel i SvD och krävde att lagförslaget omedelbart skulle dras tillbaka. Även om inte den nya lagen möjliggör medicinsk behandling före 18 års ålder ser läkarna flera risker. Sänkningen av åldersgränsen för juridiskt könsbyte från 18 till 16 år innebär troligen att fler unga transpersoner per automatik går vidare med medicinering, hävdade debattörerna. Jovanna Dahlgren, barnläkare och ordförande för Kristna läkare, är av samma åsikt.
– Det är mycket bättre att vänta tills man är vuxen och kan förstå vad det innebär att genomgå irreversibla behandlingar, och framför allt det ultimata sedan med operation, har hon tidigare sagt till SVT.
Men på andra håll jublar man över den nya lagen. Cecilia Dhejne, överläkare på Anova-kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset som utreder och behandlar personer med könsdysfori, gläds åt beskedet.
– Det innebär att man inte behöver gå runt i fyra år eller kanske ännu längre och ha en legitimation som inte visar den man är. Då hamnar du i en situation där du måste förklara dig. Det kan vara farligt, säger hon till P4 Stockholm.
RFSL ser den nya lagen som ett »välkommet steg i rätt riktning för att stärka transpersoners rättigheter«, säger förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala i ett pressmeddelande. Enligt RFSL kan det i dag ta mellan fem och åtta år för transpersoner att få nytt juridiskt kön. Med den nya lagen förväntas den tiden kortas avsevärt, samtidigt som den administrativa bördan minskar för den könsbekräftande vården.
Den nya lagen träder i kraft den 1 juli nästa år. Det innebär också att dagens könstillhörighetslag delas upp i två nya lagar, skriver TT. I lagen som rör juridiskt kön sänks åldersgränsen för att få byta kön från 18 till 16 år, med målsmans godkännande. Ingen könsdysforidiagnos ska heller krävas, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan. I den andra lagen, som rör den kirurgiska processen, är den största förändringen att det inte längre krävs ett godkännande från Socialstyrelsen.
Så länge det inte finns vetenskapligt stöd för medicinsk behandling vid könsdysfori för unga bör försiktighetsprincipen råda. Juridiskt könsbyte innebär social transition, och ökar sannolikt viljan att gå vidare med medicinsk behandling. Nyligen skrev 11 detransitionerare att de var motståndare till den nya lagen (https://www.expressen.se/debatt/vi-angrar-vart-konsbyte-nya-lagen-oroar-oss/). Mörkertalet för ”ångrare” är sannolikt mycket stort, så totalt kan det mycket väl finnas hundratals ångrare i Sverige. De flesta har fått allvarliga och bestående biverkningar. Det är oerhört allvarligt. Vi måste besinna oss.
Jag tycker att det är bra att bryr dig om patienterna och vill anropa försiktighet inför bristande evidens. Det skulle behövas fler och bättre studier angående könskorrigerande behandling, dess effektivitet, och dess säkerhet. Det här är ingen konstighet, läkare vill ha evidens för att behandlingen de erbjuder är maximalt säker och har så få biverkningar som möjligt.
Med det sagt;
Jag skulle inte påstå att politikerna kört över läkarprofessionen, lagändringen delar upp socialstyrelsens och vårdens uppgifter. Socialstyrelsen behöver fortfarande ett intyg från läkare/psykolog att könsdysfori föreligger samt att kirurgisk behandling behöver inget tillstånd från socialstyrelsen. Körde läkarna över socialstyrelsen?Det är sant att det kan finnas ett mörkertal när det kommer till ångrande av bytande av juridiskt kön, de siffror som vi faktiskt har tyder dock på att de flesta inte gör det. Ångerandelen för juridiskt könsbyte för åren 1960-2010 låg på 2.2%. (https://www.internetmedicin.se/psykiatri/transsexualism-konsdysfori) 1960-2010 var det ungefär 2% av de de som genomgått kirurgisk behandling har ångrat detta, men andelen som skickade in en ångeransökan de senaste 10 åren låg på 0.3% Det är oklart utifrån artikeln ifall det gäller perioden 2000-2010 eller 2007-2017. (https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fler-ansoker-om-att-byta-kon)
Jag vill också påpeka att det är viktigt att man gör skillnad på transsexualism och könsdysfori/könsidentitetsstörningar UNS, många Hbtqi-personer identifierar sig inte som att de definitivt tillhör ett kön specifikt, och hellre använder termerna icke-binär eller genderqueer.
Nu till själva grundfrågan, I den KD-anordnade tankesmedjan Familjen Först så sa du 2019, "I Sverige är det tveklöst en epidemi. 2001 hade 12 personer under 25 år diagnosen könsdysfori, 2018 var det 1 859, det är en enorm skillnad."
Sven, det är uppenbart att det här en fråga som verkar ha en otroligt stor betydelse för dig, annars så skulle du förmodligen inte ha skrivit artiklar, kommenterat här, eller twittrat om att dina kollegor på könsdysforimottagningen i Stockholm är inkompetenta.
Jag kommer nu däremot låtsas som att du kanske inte har en politisk åskådning eller livssyn som ligger till grund för dina åsikter och uttalanden och istället försöka argumentera sakfrågan och ditt påstående om den "lavinartade ökningen".
Idag talar vi inte längre om hur äldre homosexuella män lurar unga in i det s.k. homosexträsket (https://www.levandehistoria.se/hbtq/eric-thorsell-hetsjakt-mot-homosexuella-i-media) eller att homosexuella män skulle vara en invasiv art som började spridas iom. avkriminalisering och större social acceptans. (En övervakning värdig myndigheten: Stockholmspolisens homosexkommission under 1950-talet, Andrés Brink Pinto) Vi pratar inte riktigt längre om den lavinartade ökningen av homosexuella i samhället som skedde då. Möjligtvis berodde den ökningen på att innan 1933 så var det olagligt att vara homosexuell i Sverige. Fram till 1944 var det olagligt med homosexuella handlingar. 1951 så var Allan Hellman först med att komma ut i media som homosexuell. Det dröjde t.om. till 1979 innan homosexualitet slutade vara en mentalsjukdom. Det är värt att påpeka att det inte heller blev socialt accepterat att vara homosexuell bara för att sjukdomsstämpeln försvann.
I flera länder i världen föreligger det dödsstraff att vara homosexuell.
När något skiljer sig från normen så vill vi människor ofta automatiskt kategorisera det som felaktigt, sjukligt, omoraliskt, you name it. I Sverige så låser vi inte längre in folk för att de är homosexuella, vi slår heller inte barn om de är vänsterhänta. (https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2019/09/vansterhant-ma-vara-hant/)
Det här med moralpanik är inte nytt, därför är jag också föga förvånad över att konservativa, bl.a. i USA men också alltmer här i Sverige för argument såsom att feta gubbar med ölmage kommer att ändra kön för att kunna gå in i små flickors omklädningsrum.
Som du skriver så är en möjlig anledning till att könsdysfori har ökat i prevalens att det numera är mer socialt accepterat men så är fallet det mesta när det blir socialt accepterat. Om du skulle byta kön tidigare krävdes det att du var opererad samt steriliserad vilket kan ha avskräckt många. Jag kan inte svara på om det finns fler faktorer som bidrar till den kraftiga ökningen, det är säkert möjligt att vissa kan tvinga sig själva att genomgå en jobbig flerårig process för att det är "hippt" att vara transsexuell, eller att personer som Andrew Tate får folk att ifrågasätta sin könstillhörighet.
Kan det måhända vara så att det finns en naturlig variation i folks upplevda könstillhörighet, möjligtvis beroende på arv och miljö?
Till sist så undrar jag, ställer vi oss verkligen rätt frågor?
Lagen är uttryckligen binär men som jag skrev tidigare så är det flera som inte identifierar sig på det sättet och därför förespråkar vissa Hbtqi-grupper av den anledningen också ett alternativt tredje juridiskt kön eller att det juridiska könet slopas helt.
Numera är värnplikten könsneutral, könen ska vara lika inför lagen. Vården individer behöver kommer fortsatt vara individuellt anpassad efter individens behov oavsett individens biologiska, upplevda, eller juridiska kön. Vi kommer fortsatt kunna föra statistik.
Behöver vi verkligen ett juridiskt kön?
Tidigare krävdes utredning och fastställande av diagnosen könsdysfori, idag ska läkare eller psykolog enbart träffa personen som vill byta juridiskt kön och fråga om hen anser sig ha könsdysfori, det är allt.
Vid kirurgisk behandling av könsdysfori krävs inte längre en bedömning av Socialstyrelsens Rättsliga råd. För underlivskirurgi, som kan tillåtas från 23 års ålder, har Rättsliga rådet skrivit i sitt remissvar angående förslaget om ny könstillhörighetslag att det är ”tämligen vanligt att rådet gör en annan bedömning än läkaren när det gäller om förutsättningarna för ett borttagande av könskörtlarna hos den som inte fyllt 23 år, och då det alltså krävs synnerliga skäl för en sådan åtgärd, är uppfyllda.” (https://www.regeringen.se/contentassets/08e9a6ce1ef74488aeb2952c5b107ad4/rattsliga-radet.pdf).
De studier du hänvisar till angående andelen ångrare är behäftade med framför allt två problem. Det är mycket hög andel bortfall, alltså patienter som inte går att nå vid uppföljning. En del av dessa har tagit sitt liv, andra går inte att få tag i. Bortfallen i studierna är ofta mycket hög, cirka 50 procent. I studierna räknas aldrig patienter som fallit bort till ångrargruppen.
Det andra problemet är att nästan alla studier är gjorde på den gamla gruppen transpersoner, som oftast var 30-åriga mön som könskorrigerande sig till kvinnor. Den nya gruppen, som funnits de senaste 10 åren, består till cirka 70 procent av flickor och kvinnor och de är yngre än 25 år.
Som jag skrev i min första kommentar så skrev nyligen elva svenska detransitionerare om att de var motståndare till den nya könstillhörighetslagen. Att ångra sig innebär en trippelskam: familj och vänner vände personen ryggen när hen transitionerade och det upprepas vid dentransitionen av transsamhället och vården (detta skildras utförligt i bland annat boken ”Ånger – Ett reportage inifrån transvården). Mörkertalet är därför sannolikt mycket stort, och det är skälet till att jag i min första kommentar skrev att det mycket väl kan finnas hundratals unga detransitionerare i Sverige.
Studier från USA och Storbritannien visar en förekomst av cirka 10 procent ångrare, men bland annat författarna till den amerikanska studien menar att det är ett stort mörkertal och sannolikt flerfaldigt högre andel ångrare (How common is it for transgender people to regret their gender transition, possibly to the point of transitioning back? - Quora).
Du skriver ”Jag kommer nu däremot låtsas som att du kanske inte har en politisk åskådning eller livssyn som ligger till grund för dina åsikter och uttalanden” och hänvisar till vad jag sagt vid en föreläsning arrangerad av ”Familjen först”. Jag kan försäkra dig att det inte finns någon religiös eller politisk grund bakom min kritik av den medicinska behandlingen vid könsdysfori. Jag är inte aktivt troende, i kyrkan läser jag aldrig med i ”Fader vår” och jag betecknar mig som agnostiker.
Din formulering ”invasiv art” är oerhört tillspetsad och nedlåtande, liksom att i din kommentar använda ordet ”moralpanik”. Åren 2017-2021 fick 440 barn med könsdysfori hormonell behandling (https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/11/svt-barn-i-transvarden-har-fatt-skador-av-hormonbehandling/), som ger allvarliga och ofta irreversibla skador och saknar evidens. Detta är ett faktum och är en av de största medicinska skandalerna i Sveriges historia, och det har ingenting att göra med ”moralpanik”.
Din analogi med homosexuella haltar. Homosexuella kräver att de inte diskrimineras och jag stöttar fullt ut att diskriminering varken ska ske av homosexuella, transpersoner eller andra som har en annan könsidentitet än den heterosexuella. Men till skillnad mot transpersoner har homosexuella inga önskemål om medicinsk behandling, vilket många personer med könsdysfori har. Det är den avgörande skillnaden. Och som jag redan skrev i min första kommentar så ska all medicinsk behandling enligt patientsäkerhetslagen ske utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.
Epidemin av könsdysfori beror enligt mig i hög utsträckning på social smitta. Dels utifrån att social smitta för psykiatriska diagnoser är ett välkänt fenomen och dels utifrån den nya företeelsen sociala medier.
Några historiska exempel på smittspridning inom psykiatrin är hysteri vid förra sekelskiftet och från slutet av 1900-talet bland annat ätstörningar, självskadebeteende, bipolärt syndrom och neuropsykiatriska diagnoser. Gällande könsdysfori så sammanfaller den närmast exponentiella ökningen med att majoriteten av barn och unga vuxna hade en smartphone och hade blivit aktiva på internets sociala medier. iPhone, den första smartphonen, introducerades i Sverige sommaren 2008 och omkring fem år senare fanns i princip en smartphone i var tonårings hand. Den kraftiga ökningen av diagnosen könsdysfori inleddes 2013/2014 (https://sdb.socialstyrelsen.se/if_par/resultat.aspx)
Jag vill gärna tillägga att vi i det nordiska nätverket ”Professionella för en evidensbaserad behandling av unga med könsdysfori” – vi består av 38 personer varav majoriteten är barnpsykiatriker, barnläkare och psykiatriker – inför omröstningen om den nya könstillhörighetslagen skrev till samtliga riksdagsledamöter och vädjade om att de skulle följa sitt samvete. Men trots att majoriteten av deras väljare var motståndare till den nya lagen, till exempel har den bara 5 procents stöd bland moderater (https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4Bjmjo/konstillhorighetslagen-starkt-motstand-bland-tidovaljare), så följde partierna i princip mangrant sitt egna partis uppfattning när partipiskan ven.
Det man måste ha i åtanke, vilket Cass Review också lyfter är att frågan är ytterst politiskt infekterad och många i allmänheten har åsikter utan att vara pålästa överhuvudtaget.
Min subjektiva upplevelse var att dagarna innan lagen slogs igenom, så spriddes det på sociala medier påståenden som att nu med den nya lagen så skulle det bli fritt fram att operera prepubertala barn. Jag tror också att många väljare läste rubriker om statsministerns uttalande om att han helst skulle se en 18-årsgräns och därmed antog att det gällde operationer så det låga stödet i mätningarna är inte förvånande på något sätt.
Jag har nu läst rapporterna från SBU, däribland rapporten om ånger och detransition[1]), summeringen av Cass Review [2] samt socialutskottets förslag för den nya lagen som sedan godkändes [3] Jag känner inte till den finska studien du nämner på rak arm, jag är absolut ingen expert men du får gärna citera den om du vill.
Jag finner ingenting tydligt i varken Cass Review eller SBUs rapporter som talar emot behovet av ny lagstiftning vilket var socialutskottets bedömning.
När det gäller själva återkopplingen från remissinstanser så tillstyrkte en övervägande majoritet av remissinstanserna, däribland Folkhälsomyndigheten och Rädda Barnen utkastet. Svenska Läkaresällskapet och Socialstyrelsen ser positivt till uppdelningen till två lagar så att det kirurgi och könstillhörighet enligt folkbokföringen juridiskt hålls isär. Rättsliga rådet som tidigare nämnts i den här konversationen samt Region Skåne ifrågasatte behovet av ny lagstiftning.
Även Läkarförbundet tillstyrkte lagändringarna kring avskaffandet av lagen från 1972 och behovet av den nya. Läkarförbundet specificerar noggrannare att det alltid behöver förflyta en viss tid innan kirurgiskt ingrepp samt att det ska vara noggrant specificerat vilket underlag som ska bifogas för en ansökan om ändrat kön i folkbokföringen.
Jag förstår därför inte varför du skriver att politiker har kört över vården, jag tror inte att Läkarförbundet eller Svenska Läkaresällskapet har ändrat åsikt i frågan men du får gärna ta reda på det. Rättsliga rådets kritik är absolut relevant men yttrandet som du länkar till gäller dels ett utkast (Inte den antagna lagen) samt att det du citerar inte är kritik mot själva utkastet utan påpekar felaktiga uppgifter i utkastet till lagrådsremiss där det stod att det var ytterst ovanligt att de gjorde en annan bedömning än läkaren utan att det är ”tämligen vanligt.”
Jag hävdar inte för att de nya lagarna som träder i kraft 2025 är perfekta heller för vilken lag är det?
Det du argumenterar för, är att om folk får ändra deras Juridiska kön, så kommer de mer sannolikt fortsätta med medicinsk behandling och senare kirurgi vilket jag skulle kalla för slippery-slope argumentation. I den förra kommentaren ifrågasatte jag det juridiska könet. Om vi hade en icke-binär lagstiftning, tror du att det skulle påverka antal personer som väljer medicinsk behandling?
Jag håller med dig, om att det kan behövas ytterligare stöd för de som väljer att detransitionera, det ska absolut vara lika accepterat att detransitionera som transitionera. Ett tidigare förslag i lagändringen var att det skulle prövas mer noggrant inför en förnyad ändring i folkbokföringen men att det nu är samma sak som gäller oavsett om det är första ändringen eller en förnyad förändring. Intentionen var väl att man ville förhindra missbruk av den nya lagen men det är ett exempel på det du nämner om svårigheten vid detransitionering. Flera remissinstanser påpekade också detta vilket formade lagen som till slut accepterades.
I SBUs rapport om ånger och detransition har de valt att inte tolka resultaten på grund av flera skäl, underlaget är heterogent och studiernas metodologi varierar. En av studierna som tas upp i rapporten är Turban et als stora studie US Transgender Survey vars resultat visar att 8% av de svarande någon gång detransitionerat, temporärt eller permanent.[4] Det den studien lyfter men som du glömt att ta upp är de angivna anledningarna till detransitionering. det du har glömt att ta upp är de angivna anledningarna till detransition som ofta är ytte faktorer, såsom påtryckningar från anhöriga eller partner, trakasserier, eller svårigheter att hitta jobb. Endast 5% av de som detransitionerat (0.4% av de svarande) anger att det var att de insåg att transition inte var rätt för dem. Studien säger också att majoriteten av de som detransitionerar endast gjorde det temporärt.
Du länkar även till artikeln i expressen med de 11 som detransitionerat som motsatte sig lagändringen, Emelie Köhler, huvudförfattare till debattartikeln är grundare av detransinfo.se, och där citerar de bland annat US Transgender Survey och hävdar att den riktiga siffran på antalet som detransitionerar snarare ligger runt 8% som studien visar och inte 2.2% Sidan nämner inte heller att studien också säger att majoriteten av dessa återtransitionerar eller att 62% av de som detransitionerat på heltid lever som en annat kön än det de tilldelades vid födseln.
I sektionen om vanliga myter på detransinfo.se så skriver de att majoriteten detransitionerar gör det av egen vilja och hänvisar till en annan Amerikansk studie med 237 deltagare och studiens slutsats är en annan än den US Transgender Survey kommer fram till. SBUs rapport kommenterar denna studie av Vandenbussche med att i och med att det var ett öppet formulär på nätet, där man rekryterat deltagare genom sociala medier så finns det en risk för urvalsfel. Jag vill inte göra litet ur dessa studiedeltagares upplevelse eller de elva som skrev debattartikeln i Expressen men det är viktigt att värdera studiernas tillförlitlighet samt presentera slutsatserna som studierna kommer fram till på ett ärligt sätt.
Däremot tycker jag att att det är fantastiskt att de tillägnar tid att försöka hjälpa och agera stöd åt de som känner att de hamnat fel.
...
Du kan väl inte seriöst använda Quora som en källa?
...
Formuleringen att homosexuella skulle vara en invasiv art håller jag fullständigt med dig om att den är nedlåtande och olämplig, men formuleringen och åsikten är inte min, den tillhör Birger Sjödén som på 1950-talet publicerade artikeln Den Homosexuella Prostitutionen i DN. Jag kunde ha formulerat mig bättre, men eftersom jag inte kunde hitta originalartikeln så källhänvisade jag till Andrés Brink Pintos verk. [5]
Med analogin till diskriminationen av homosexuella så var det underliggande budskapet att ökningen av de som offentligt ”kommer ut” som könsdysforiska och som söker vård inte nödvändigtvis behöver representera en ökning av de som känner så.
Ja, det skedde en kraftig ökning från 2013-2015 men du ignorerar återigen faktumet att det kravet på tvångssterilisering för könsbyte slopades 2013 samt att trenden var uppgående innan gemene man hade en smartphone.
Det är hemskt att minst 13 barn av 440 (≈3%) råkade ut för vårdskador, tyvärr är det ett faktum att vårdskador förekommer, inom både öppen- och slutenvården. Drygt 10% av de som vårdas inom slutenvården råkar ut för någon form av vårdskada och de är tyvärr ofta undvikbara. Det gör inte faktumet att barn råkar ut för vårdskador rätt eller att man ska acceptera dem men jag kan absolut förstå att det kan hända.
Jag tycker inte att min karaktärisering av konservativa kristnas reaktioner som moralpanik är felaktig, jag beskrev dess karaktär på 50-talet tidigare och på 80-talet så hade en del kristna grupper moralpanik över att ungdomar spelade rollspel. SvD-artikeln Drakar och Demoner flyger igen belyser detta.[6] De beskriver, ”Också i Sverige tog religiösa grupper strid. Särskilt upprörda var Livets Ord som inte uppskattade rollspelarnas lättvindiga lek med demoner. Fredrik Malmberg minns tidningsrubriker som "Andlig våldtäkt på barn".”
Om du vill hävda att orsaken till att ökningen av diagnosen könsdysfori skulle bero på s.k. mass psychogenic illness/masshysteri så får du komma med en trovärdig källa att så är fallet.
Till sist, jag kan inte hitta det nordiska nätvärket du nämner någonstans, men att be riksdagsledamöterna att ”följa sitt samvete” är ett ganska dåligt argument i sammanhanget.
Nu måste jag dock släppa den här frågan, jag är tämligen säker på att ingenting av det här kommer komma på min tentamen.
Källor:
[1]: https://www.sbu.se/sv/publikationer/samlingssida-konsdysfori/
[2]: https://cass.independent-review.uk/wp-content/uploads/2024/04/CassReview_Final.pdf
[3]: https://data.riksdagen.se/fil/2A0B1F99-113F-45DF-825E-6119FE4A4971
[4]: https://transequality.org/sites/default/files/docs/usts/USTS-Full-Report-Dec17.pdf
[5]: https://books.lub.lu.se/catalog/book/155
[6]: https://www.svd.se/a/4391add7-3d8f-483f-bf28-7714d886e625/drakar-och-demoner-flyger-igen
Eftersom EU-valet inte ses som lika betydande som Riksdagsvalet kanske vi får se om könsfrågan påverkar EU-valresultatet på något signifikant sätt.
Journalisten Abigail Schrier beskriver utförligt och väldokumenterat den sociala smittan. Boken finns i svensk översättning med titeln ”Irreversibel skada : transepidemin som drabbar våra döttrar”. Läs den!
Återigen, kom med en trovärdig källa.
Jack Turban, huvudförfattaren till US Transgender Survey som nämnts tidigare, kommenterar boken du nämner i tidsskriften Psychology Today med att den är full av felaktig information. https://www.psychologytoday.com/us/blog/political-minds/202012/new-book-irreversible-damage-is-full-misinformation
https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-020-01844-2
Jag blev frustrerad när jag bad om en trovärdig källa och fick tillbaka opinion i form av Abigail Shrier.
I grund och botten borde det handla om den nya lagen men det gör det inte riktigt längre.
De källor Sven har bidragit med, bl.a. Cass Review framhåller att de endast egentligen kan rekommendera två nationella riktlinjer, Finlands från 2020 och Sveriges från 2022 (men anger också att de har brister) Om jag skulle försöka förstå Svens egentliga åsikt så är det att den ökande prevalensen beror på masshysteri, att det är egentligen är fråga om ROGD (Rapid-Onset Gender Dysphoria), som är en hypotes som Lisa Littman utvecklade i en studie 2018. Det är också denna hypotes som ligger till grund för boken som Sven rekommenderar. Studien i sig har vida blivit kritiserad pga. av stora metodologiska brister men poängen här är inte att att förneka att transvården har brister, eller att det behövs mer och bättre evidens utan snarare att Sven vill inte se en ny lag eftersom att han anser att dessa individer inte är trans.
Frågan är som sagt politiskt infekterad och agenda kan absolut färga forskning vilket man får vara uppmärksam på.
Du anser uppenbarligen inte att Abigail Schrier är en trovärdig källa. Hon är visserligen inte läkare, men jag hoppas att du inte vill mena att hon därmed är exkluderad från att vara en viktig röst i denna angelägna fråga. Abigail Schrier är för övrigt en seriös och aktad journalist som regelbundet skriver i Wall Street Journal och Federalist.
Barnläkaren Jack Turbans forskning är i princip propaganda för transrörelsen. Alla hans studier har kritiserats kraftfullt. I en studie från 2020 visar han cirka 200 % ökad risk för hospitalisering för de som fått pubertetsblockare jämfört med de som inte fick, men han argumenterar för att suicidalitet (suicidtankar) minskar i gruppen som fick stopphormoner (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31974216/ ). Han förnekar alltså de egna resultaten från studien.
Nämnda studie och flera andra av hans studier har underkänts fullständigt på grund av metodologiska felaktigheter (https://www.researchgate.net/publication/345640459_One_Size_Does_Not_Fit_All_In_Support_of_Psychotherapy_for_Gender_Dysphoria).
Jack Turban publicerar med jämna mellanrum studier och artiklar med data från USTS 2015 survey, en webbaserad undersökning organiserad av transrörelsen. USTS 2015 är enligt en peer review-artikel och flera ”Letters to the Editor” ställda till de medicinska tidskrifterna som publicerat studierna inte tillförlitlig. Bland annat skriver de som ansvarar för enkäten att de fått kasta 25 % av svaren för att de var oacceptabla, och det har framkommit att de inte hade någon kontroll på vilka som svarade, att de lottade ut priser, att det gick att svara flera gånger, att det i huvudsak var unga collegestudenter födda kvinnor och deras kompisar som svarade och att frågorna var ledande.
Redan 2018 beskrev läkaren och forskaren Lisa Littman utförligt den sociala smittan. Hon myntade begreppet ROGD, Rapid Onset Gender Dysphoria, som mycket väl beskriver den nya och klart dominerande gruppen av unga med könsdysfori. Hon har konsekvent smädats av transrörelsen, men hon har haft rätt och för varje ny studie som hon har publicerat har evidensen för en social smittspridning ökat (https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-023-02754-9).
Du kommer sannolikt att vilja påpeka att den första studien beslagits med fel. Det stämmer, men felen var modesta och påverkade inte studiens slutsats (https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-020-01631-z ), till skillnad från de studier som Jack Turban publicerat.
Och återigen, läs Abigail Shriers bok. Den var en ögonöppnare för mig, framför allt beskrivningen av hur hon som tonåring på 90-talet träffade väninnor och diskuterade mode, film, konst, litteratur, relationer, kärlek, sex etc. Detta förändrades på 2010-talet. Från den tiden fick sociala medier ett enormt inflytande i tonåringars liv och många av de som blev transpersoner hade till skillnad från Abigail Schrier och hennes väninnor sociala medier som sin i stort sett enda kanal för socialt samspel.
Författaren tror att hon och hennes väninnor däremot var relativt socialt kompetenta och om de hade varit tonåringar på 2010-talet hade haft sitt sociala liv BÅDE på sociala medier och i verkliga fysiska möten. Av de med könsdysfori som jag har träffat har omkring 60 % haft autism eller autismliknande tillstånd och i stort sett hela deras har sociala liv har utspelat sig på internet.
De "modesta" felen som du säger ledde till att studien drogs tillbaka för rättelse innan den återpublicerades.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214157
Du har fortfarande inte bemött mina argument som faktiskt gäller lagförslaget som antogs.
Utöver det, du argumenterar att Jack Turban är partisk och ett språkrör för transrörelsen men undviker att analysera huruvida Littman, D'Angelo, Marchiano m.fl. är partiska.
Jag börjar också seriöst tvivla på att du överhuvudtaget läst Turbans artikel som du länkar till och hävdar att han förnekar resultaten från studien. Antingen det eller så förvränger du resultaten med flit.
Du skriver; "I en studie från 2020 visar han cirka 200 % ökad risk för hospitalisering för de som fått pubertetsblockare (PB) jämfört med de som inte fick"
Vad resultaten i studien i själva verket visar är att av de 3494 deltagare så hade 89 fått PB. En lägre andel av de som fått PB hade haft suicidala tankar och suicidala tankar med en plan de senaste senaste 12 månaderna. 11 av dessa 89 hade gjort försök det senaste året (24.4%) vilket är en större andel än de icke-behandlade. (22.8%).
Över hela livet sågs också minskad andel av behandlade kontra obehandlade för tankar (75.3% kontra 90.2%) och försök (41.6% kontra 51.2%).
Nu till hospitalisering, de senaste 12 månaderna hade 5 av de 11 resulterat i hospitalisering vilket ger en total andel av 45.5% av de som gjort suicidförsök. I den obehandlade gruppen resulterade 108 av de 473 (22.8%) suicidförsöken i hospitalisering.
För det första så skulle detta vara en ökning på ca: 100% och inte 200% som du skriver och för det andra så innebär inte en ökad andel hospitalisering efter försök att färre har suicidala tankar.
Det finns absolut andra problem i studien varav vissa tas upp i diskussionen och jag skulle vara försiktig att dra slutsatser men det var inte argumentet du förde.
Återigen vill jag trycka på att den här artikeln vi kommenterar under rör den antagna lagen du är emot.
Jag vill också klargöra att jag inte debatterar för eller emot PB, jag är inte tillräckligt påläst för att ha en åsikt i frågan känner jag utan jag ville pålysa några av de felaktiga påståenden som Sven kommer med.
Här är artikeln, de relevanta resultaten presenteras i tabell 3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073269/
Jag rapporterade endast andelarna så som de såg ut i resultaten men de och antal individer är korrekta. Jag uppfattade inte resultaten som signifikanta men jag gjorde ingen djupare analys om resultatens signifikans (vilket jag däremot borde ha gjort).
Däremot gjorde jag en miss i hur jag presenterade procentsatserna kring försök, av de i gruppen "ideation with plan" så var det 24.4% kontra 22.8% som hade gått vidare med försök och inte av helheten men antalet individer är korrekt och jag får också p-värdet till 0.14 (0.1392) för Fisher's Exakt Test. Resultatet är inte heller signifikant om man analyserar hela de grupperna och inte bara de med försök, n=89 och n=3405. (p=0.21)
Det jag reagerade var Svens påstående om en ökad risk på 200%. Oddskvoten är 2.82 vilket är "närmare" en 200%-ökning men resultaten är som du säger, inte signifikanta.
Källan till Svens påstående tror jag är följande rad i tabellen:
PB EJ PB
Attempt resulting in inpatient care 5 (45.5) 108 (22.8)
22.8 x 2 = 45.6% Dvs. 200% ökad risk!!!
Uppskattar kontrollen!
Abigail Schrier anser du uppenbarligen inte ör en trovärdig källa. Hon är visserligen inte läkare, men jag hoppas att du inte vill mena att hon därmed är exkluderad från att vara en viktig röst i denna angelägna fråga. Abigail Schrier är för övrigt en seriös och aktad journalist som regelbundet skriver i Wall Street Journal och Federalist.
Barnläkaren Jack Turbans forskning är i princip propaganda för transrörelsen. Alla hans studier har kritiserats kraftfullt. I en studie från 2020 visar han cirka 200 % ökad risk för hospitalisering för de som fått pubertetsblockare jämfört med de som inte fick, men han argumenterar för att suicidalitet (suicidtankar) minskar i gruppen som fick stopphormoner (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31974216/ ). Han förnekar alltså de egna resultaten från studien.
Nämnda studie och flera andra av hans studier har underkänts fullständigt på grund av metodologiska felaktigheter (https://www.researchgate.net/publication/345640459_One_Size_Does_Not_Fit_All_In_Support_of_Psychotherapy_for_Gender_Dysphoria).
Jack Turban publicerar med jämna mellanrum studier och artiklar med data från USTS 2015 survey, en webbaserad undersökning organiserad av transrörelsen. USTS 2015 är enligt en peer review-artikel och flera ”Letters to the Editor” för de medicinska tidskrifterna som publicerat studierna inte tillförlitlig. Bland annat skriver de som ansvarar för enkäten att de fått kasta 25 % av svaren för att de var oacceptabla, och det har framkommit att de inte hade någon kontroll på vilka som svarade, att de lottade ut priser, att det gick att svara flera gånger, att det i huvudsak var unga collegestudenter födda kvinnor och deras kompisar som svarade och att frågorna var ledande.
Redan 2018 beskrev läkaren och forskaren Lisa Littman utförligt den sociala smittan. Hon myntade begreppet ROGD, Rapid Onset Gender Dysphoria, som mycket väl beskriver den nya och klart dominerande gruppen av unga med könsdysfori. Hon har konsekvent smädats av transrörelsen, men hon har haft rätt och för varje ny studie som hon har publicerat har evidensen för en social smittspridning ökat (https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-023-02754-9).
Du kommer sannolikt att vilja påpeka att den första studien beslagits med fel. Det stämmer, men felen var modesta och påverkade inte studiens slutsats (https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-020-01631-z ), till skillnad från de studier som Jack Turban publicerat.
Och återigen, läs Abigail Shriers bok. Den var en ögonöppnare för mig, framför allt beskrivningen av hur hon som tonåring på 90-talet träffade väninnor och diskuterade mode, film, konst, litteratur, relationer, kärlek, sex etc och att detta förändrades på 2010-talet. Från den tiden fick sociala medier ett enormt inflytande i tonåringars liv och många av de som blev transpersoner hade till skillnad från Abigail Schrier och hennes väninnor sociala medier som sin i stort sett enda kanal för socialt samspel.
Författaren tror att hon och hennes väninnor däremot var relativt socialt kompetenta och om de hade varit tonåringar på 2010-talet hade haft sitt sociala liv BÅDE på sociala medier och i verkliga fysiska möten. Av de med könsdysfori som jag har träffat har omkring 60 % haft autism eller autismliknande tillstånd och i stort sett hela deras har sociala liv har utspelat sig på internet.
Men jag vill ändå lyfta två frågor som jag tycker kommit bort i debatten;
1) Att vara elitidrottare kan ibland ge stora intäkter i sponsormedel, prispengar etc. Hur ser vi på om en man vill tävla som kvinna (och få annars ouppnåeliga ekonomiska klirr i kassan)?
2) Ändring av juridiskt kön innebär ju att man byter personnummer. Kan detta komma att utnyttjas av kriminella personer?
Vi i professionen – barnpsykiatriker, barnläkare och psykiatriker - är oroade över att den bekräftelse som 16-17-åringen får av att juridiskt byta kön och av att sedan leva i sitt nya kön får den motsatta effekten som du anför, dvs ökar risken att ungdomen sedan går vidare med medicinsk behandling och permanentar könsdysforin och därefter inom några år ångrar sig. Vi blev aldrig hörda angående lagförslaget och anser att vår befogade farhåga borde ha beaktats (https://www.svd.se/a/Xb13Ko/stora-osakerheter-med-ny-lag-om-juridiskt-kon?utm_source=iosapp&utm_medium=share och https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/dra-tillbaka-forslaget-om-ny-konstillhorighetslag/).
Iom. att jag tvingade mig själv att gå igenom stora delar av socialutskottets förslag så stötte jag faktiskt på detta.
Idrott:
Jag lyfter följande stycke direkt från sociala utskottets förslag som antogs.
"Enligt utredningen finns det endast en situation där ett fullständigt accepterande av personen i den
ändrade könstillhörigheten inte är självklar och det är i idrottsliga
sammanhang. Utredningen hänvisade i sammanhanget till brittisk lagstiftning
som tillåter särbehandling av före detta transsexuella i tävlingssammanhang.
Könstillhörighetsutredningen föreslog inget lagreglerat undantag för just
idrotten utan förutsatte att man centralt inom idrottsrörelsen utarbetar rutiner
för situationer där någon har ändrat könstillhörighet. Även utskottet anser att
det är lämpligt och rimligt att idrotten själv och utifrån de internationella
tävlingsregler som finns får ta ställning till hur en situation där en tävlande har
ändrat det kön som framgår av folkbokföringen ska lösas."
Missbruk:
I bland annat punkt 5.2.1 så diskuterar de just detta med att individens självbestämmande måste ställas mot risken mot missbruk. Jag tror också det är därför lagen utformades som den gjordes, att ett könsbyte i folkbokföringen, oavsett om det är det första eller ett senare har samma krav, en läkar- eller psykologbedömning. Även om det har saknats i den offentliga debatten så finns detta väl dokumenterat i förslaget.
Vad jag vet var internationella simförbundet FINA näst ut att förbjuda de som bytt från manligt kön till kvinnligt att simma i internationella damtävlingar. Fina var inte lika kompromisslösa som Rugby. I stället tillät man ett undantag om övergång hade skett (i a f påbörjats) innan 12 år eller puberteten, vilket som kommit först. Det är möjligt att Fina blev tvungna att uttala sig pga ett uppmärksammat fall i USA där en ung man som simmat som man för sitt college sedan bytt kön och därefter fått simma som kvinna. Fina erbjöd sig också att ordna transgenderlopp men vad jag vet har inga skett ännu.
Ungefär samtidigt förbjöd International Cricket Council (ICC) transgender cricketspelare från att vara med i damcriket på högsta nivå. Cricket är efter fotboll och möjligen basketboll vara världens mest spelade lagsport.
Sedan dess har ett par mindre sportförbund uttalat förbjud bl a International Netball (korgboll) dock har varken basket-, hand- eller fotboll har ännu uttalat sig vad jag vet.
Samtidigt bör man ha minnas att ingen mindre tennisspelare än Martina Navratilova fick göra avbön då hon kritiserat transgender i damtennis. Det oroar mig dock att den ende ledande politiker som uttalat sig i frågan har varit Putin, som innan vinter-OS ansåg att damidrott var för damer.
Jäv: Jag o min fru har stöttat vårt fotbollsdamlag i snart 15 år
Så långt är jag med i matchen och jag är fullt överens med de som hävdar att de som behöver har rätt ändra juridiskt kön, och även genomgå de aktuella behandlingarna. Men, det jag aldrig förstått är varför behandlingarna ska bekostas med offentliga medel? Oavsett åsikt, så är de medicinska åtgärderna enbart kosmetiska. De förändrar inget, förutom det för ögat synbara, och botar inget heller för den delen - det finns ingen ’sjukdom’ som åtgärdas. Den betyder självklart otroligt mycket för individen, ska dock framhållas. Det skulle kunna vara ett rimligt skäl varför det ska bekostas av offentligheten. Men är man född i ’fel kropp’, så är det ju onekligen samma kropp även efter behandlingar och nödvändig operationer.
Men, följer det inte då naturligt att all kosmetisk behandling, även den kopplad till ett estetiskt lidande, bör bekostas av det offentliga? För om man hävdar att en viss grupp ’lider’ mer och ’förtjänar’ åtgärder mer än en annan brister man i både empati och respekt för de senare. Vem kan väga ett lidande? Det vore att förringa en stor skara människor. Det är tämligen vanligt att ’lindrigare’ lidande ligger till grund för ett enormt psykiskt lidande. Ett sådant förhållningssätt strider väl iaf mot 2:a paragrafen i HSL?
Men, min största farhåga är att vi om 20-30 år ser tillbaka på både den ’korrigerande’ och den ’bariatriska’ kirurgin och med ångest frågar oss vad höll vi på med egentligen, och varför vi aldrig lär oss av tidigare misstag.