Dagjourcentralerna finns i Linköping, Norrköping och Motala. De har samma vårdnivå som vårdcentralerna och ska ta patientfall som inte är tillräckligt allvarliga för akuten, men som inte heller kan vänta på en ledig vårdcentraltid. De tar emot omkring 15 000 patienter årligen.
I kölvattnet av Region Östergötlands underskott på 1,7 miljarder kronor i fjol och det stora varslet som omfattar 900 personer, letar regionen fler åtgärder som kan spara pengar.
– Vi måste vända och vrida på varenda sten för att hitta en väg framåt och nå en ekonomi i balans. Det kommer att komma upp många förslag och det här är ett av de mest konkreta förslag som vi har hos oss inom primärvården, säger primärvårdschef Johan Nordén till Norrköpings Tidningar (NT).
Han poängterar att jourverksamheten på kvällar och helger inte berörs. Ekonomiska medel skulle vid en nedläggning också föras över till vårdcentralerna, med ambitionen att de ska klara sitt uppdrag dagtid.
En riskanalys har gjorts, men när artikeln i NT skrevs, var det sista resultatet inte presenterat. Johan Nordén tror dock ett beslut kommer de närmsta veckorna.
Tanken att föra över medel till primärvården är god, men det saknas läkare där. Det menar Ninni Arfwidsson, medicinskt ledningsansvarig läkare på dagjourcentralen i Motala.
– Om verksamheterna läggs ned vore det en katastrof, inte bara för oss medarbetare, utan för alla östgötar, säger hon till NT.
Hon fortsätter:
– Dagjourcentralerna avlastar både akuten och vårdcentralerna och de behövs så länge primärvården inte fungerar och så länge akutmottagningarna är överhopade med patienter.