Som Läkartidningen nyligen skrev om har Region Norrbotten beslutat att stänga de allmänmedicinska vårdplatserna på hälsocentralen i Jokkmokk mellan juni och augusti i sommar. Under samma period ska även öppettiderna minskas för den nattöppna jourverksamheten.

Bakgrunden är beslut om neddragning av hyrpersonal, samtidigt som man inte har lyckats rekrytera framför allt sjuksköterskor.

Tanken är att i stället utöka antalet allmänmedicinska vårdplatser på andra orter, har Krister Berglund, chef över divisionen Nära vård i Region Norrbotten, tidigare sagt till Läkartidningen.

Tidigare har kommuninvånare i Jokkmokk demonstrerat för att stoppa sommarneddragningarna, vilket SVT Nyheter Norrbotten rapporterat om. Nu går även Norrbottens läkarförening och läkarna på den berörda hälsocentralen ut och protesterar i en debattartikel i NSD.

Eleonor Blind. Foto: Privat

Eleonor Blind är distriktsläkare och har arbetat på hälsocentralen i Jokkmokk sedan 2018. Hon ser sommarens neddragningar som ett steg i en nedmontering av verksamheten i Jokkmokk.

– När jag började här hade vi en av de mest fungerande hälsocentralerna i regionen. År 2020 beslutades att vi skulle bli av med vår läkarjour, då tappade vi mycket rutinerad personal. I och med detta kommer vi att tappa ännu fler. Våra sköterskor kommer att bli omplacerade, och vi vet inte om de kommer tillbaka. Det är en soppa, säger hon.
För vissa patienter kan en stängning av de allmänmedicinska vårdplatserna innebära en katastrof, säger Eleonor Blind.
– Vi kommer inte att kunna lägga in våra kroniskt sjuka eller palliativa, utan måste skicka dem till Gällivare, Pajala eller Överkalix. Vi har alla patienter som är svårt sjuka och som vi känner oro för. Det är en katastrof.
Markus Beland. Foto: Privat

 

Markus Beland, distriktsläkare och medicinskt ledningsansvarig på hälsocentralen i Jokkmokk, håller med.

– Det blir väldigt dramatiskt för de palliativa patienterna, men alla inlagda har rätt att få besök av sina anhöriga. Flyttas du till Pajala är det tre timmar med bil, med buss kommer du inte ens dit. Det är som att placera folk på en annan planet nästan. Vi vet att de sociala banden är jätteviktiga för välmåendet. Jag tycker att det är inhumant.

Markus Beland, som arbetat på hälsocentralen i snart 30 år, befarar att sommarens neddragningar kan komma att bli mer eller mindre permanenta.

– Hur ska du få i gång en verksamhet som du har inom citationstecken pausat? Ambitionen är att öppna igen, säger man. Det betyder att man inte har en plan. Vi tror inte att det kommer att gå att bemanna upp igen. De som arbetade här kommer att ha fått jobb på andra ställen.

Krister Berglund, chef över divisionen Nära vård i regionen, skriver i ett mejl till Läkartidningen att förhoppningen är att det ska gå att bemanna upp igen med egen personal efter sommaren.

– Detta är en lösning på kort sikt och vi hoppas givetvis att nuvarande och kommande medarbetare vill jobba och bo i Jokkmokk, även efter sommaren. Vi arbetar med rekryterande insatser under tiden där vi vill anställa egen personal och minska beroendet av inhyrd personal. Inhyrd vårdpersonal är ingen hållbar långvarig lösning.

Så här kommenterar han läkarnas farhågor om hur stängningen av de allmänmedicinska vårdplatserna kommer att drabba patienterna:

– Redan i dag har vi en spridning av patienterna från olika orter som vårdas på dessa vårdplatser som på våra hälsocentraler. Vi försöker bibehålla närheten till det egna hemmet så långt som möjligt vilket inte alltid är möjligt. Vi förstår oron, men arbetar redan och ska göra vårt bästa för att underlätta besök och kontakter med närstående.

Jenny Hedgren Rönnlund. Foto: Privat

I samband med att sommarneddragningarna beslutades hölls förhandlingar med bland annat Läkarförbundet. Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande för Norrbottens läkarförening, säger att dessa avslutades i oenighet.

– Naturligtvis. Vi upplever inte att det finns en verklig verksamhetsförankring eller verklighetsförankring. Om man ska fatta beslut och besparingar och förändringar på en övergripande nivå behöver man ha kunskap om vilka konsekvenserna blir. Det behöver bli ett bättre helhetstänk med grund i basala prioriteringsprinciper i vården.

Om att det ska vara omöjligt att rekrytera personal till regionens utlysta tjänster i Jokkmokk, säger Jenny Hedgren Rönnlund:

– Om man inte har kunnat rekrytera måste man satsa på att bli en attraktivare arbetsgivare med bra löner, bra arbetsmiljö, flexiblare villkor. Man säger i Region Norrbotten att man ska dra ner på hyrpersonal och i stället satsa på den egna personalen. Här skulle jag verkligen vilja veta vad man har gjort för att satsa på den egna personalen och för att rekrytera ny.

Frågan om sommarens neddragningar inom vården i Jokkmokk debatterades även under regionfullmäktiges möte i veckan. Två interpellationer från M och SD krävde svar på vad regionen tänker göra för att lösa bemanningen i Jokkmokk.

– Patientsäkerheten äventyras på ett sätt som saknar motstycke. Politiken bör i möjligaste mån inte blanda sig in i en verksamhet som den här, men vi anser att den här situationen kräver just det, sade regionrådet Birgit Meier-Thunborg (M).

Regionrådet Camilla Friberg, (S), sade att hon har förståelse för att folk är oroliga.

– Jag vet att den här frågan skapat mycket oro i Jokkmokk. Jag vet att det pågår ett intensivt arbete i verksamheten för att hitta lösningar.

Läs mer:
Beslut om sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk