I förra veckan presenterade Socialstyrelsen en uppföljning om hur regionerna arbetar mot det nationella riktvärdet som Socialstyrelsen beslutade om för snart två år sedan, om 1 100 invånare per specialistläkare och 550 per ST-läkare i primärvården.
I denna konstaterades att merparten av regionerna, 17 av 21, har beslutat om åtgärder för att arbeta mot målet.
Trots det har många fortfarande inte fattat ett politiskt beslut att arbeta mot Socialstyrelsens mål. Detta enligt en ny kartläggning som Läkarförbundet har gjort.
Den visar att nästan hälften, 10 av 21 regioner, saknar ett beslutat mål om 1 100 invånare per fast läkarkontakt.
– Att regionerna inte når målen beror på att regionpolitikerna inte fattar de nödvändiga besluten. Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven fast läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i primärvården. Regionerna måste öka takten i arbetet, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.
Av de regioner som har beslutat om riktvärdet är det dessutom få, bara tre stycken, som tagit fram handlingsplaner för arbetet mot målet, visar kartläggningen. Det är Stockholm, Gotland och Uppsala.
Läkarförbundet vill nu se en uppryckning i frågan.
– Att ha en namngiven fast läkare får positiva effekter på kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet i vården. Staten behöver sätta ytterligare press på regionerna. Det duger inte att endast ett fåtal regioner arbetar aktivt med frågan, säger Sofia Rydgren Stale.
Lagstiftningen om rätten till fast läkarkontakt tillkom 2014. År 2023, i och med överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och regioner (SKR) om God och nära vård, ställde regeringen krav på att regionerna skulle redovisa sitt arbete för att uppnå det nationella riktvärdet för fast läkarkontakt. Detta skulle ske senast mars 2024.
Läs mer:
»Inga tecken på ökad kontinuitet eller tillgång till fast läkarkontakt«
Ivo kritiserar omställning till god och nära vård – DLF-ordförande enig
Socialstyrelsen: Stora skillnader i omställningen till god och nära vård
Om kartläggningen
Kartläggningen gjordes under mars och april i år genom enkäter till regionernas hälso- och sjukvårdsdirektörer. Svaren visar att:
- Tre regioner har beslutat om målet samt antagit handlingsplan för att nå det. Dessa är Region Stockholm, Region Gotland och Region Uppsala.
- Sju regioner har beslutat om målet, men saknar i nuläget handlingsplan. Dessa är Region Norrbotten, Region Jönköpings län, Region Kalmar, Region Skåne, Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Västmanland.
- En region har beslutat om ett, som de menar enligt sitt räknesätt, likvärdigt mål på 1 250 invånare/läkare. Det är Region Jämtland Härjedalen.
- Tre regioner har beslutat om handlingsplan för att nå riktvärdet, men ännu inte fattat politiskt beslut om att sträva mot målet. Dessa är Region Kronoberg, Västra Götalandsregionen och Region Östergötland.
- Två regioner har tidigare beslutat om ett högre riktvärde på 1 500. Dessa är Region Värmland och Region Sörmland.
- Fem regioner har varken fattat beslut om riktvärdet eller antagit en handlingsplan. Dessa är Region Blekinge, Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Halland och Region Örebro.
(uppdaterad 2024-05-08)