I april förra året bröt nya strider ut i Sudans huvudstad Khartoum mellan paramilitära grupper och den sudanesiska armén. Konflikten, som dessutom försvåras av milisgrupper som kontrollerar olika delar av landet, har drivit minst 6,5 miljoner människor på flykt inom landet. Ytterligare två miljoner har sökt skydd i närliggande länder. FN bedömer att minst 25 miljoner människor i Sudan, inklusive 14 miljoner barn, är i behov av humanitärt stöd.
Läkare utan gränser varnar nu för en humanitär katastrof av enorma mått i landet.
– Det som pågår nu är verkligen ett fullskaligt krig med allt som det innebär. En intensitet av våld som folk i Sudan inte upplevt i den här omfattningen förut. Det är strider, det är luftanfall, skottlossningar och den civila befolkningen är hårt drabbad, sade Hani Khalifa, överläkare och specialist i allmänmedicin samt akutläkare för Läkare utan gränser, under ett seminarium nyligen för att uppmärksamma situationen i Sudan.
Enligt senaste rapporten från Världshälsoorganisationen (WHO) är 60-75 procent av landets sjukvårdsinrättningar helt eller delvis ur funktion. Situationen för landets sjukvårdspersonal är svår, särskilt i de mest krigsdrabbade områdena.
– Det är svårt att upprätthålla säkerhet för sjukvårdspersonal. Flera sjukhus och vårdcentraler har attackerats. Det blev ingen safezone att kunna arbeta, sade Hani Khalifa.
Undernäring är ett stort problem och det råder stor brist på vaccin och mediciner.
– I början av kriget såg vi till exempel en ökad dödlighet bland diabetiker som inte hade tillgång till insulin längre, sade barnsjuksköterskan Hanna Majanen, som verkar i Sudan för Läkare utan gränser.
Sudan är den afrikanska kontinentens tredje största land. Krigsutbrottet är bara ett i raden av många i landets konfliktfyllda historia. Läkare utan gränser har ett 30-tal pågående projekt i i Sudan.